Lilian Janse en 100 jaar pragmatisme bij de SGP

De Staatkundig Gereformeerde Partij bestaat 100 jaar. Een eeuw lang theocratische politiek. Of een mooi voorbeeld hoe de sabbat er is voor de mens en niet andersom? Over pragmatisch christen zijn.

Toen de leerlingen van Jezus ooit op sabbat door een graanveld liepen en snoepten van de aren, en toen Jezus even daarna eens een man genas op sabbat, kwam er flink commentaar. Want Hij hield zich niet aan die regels van de wet. Jezus legde uit dat de sabbat er is voor de mens, en niet andersom. Alle regels dienen het grote gebod: God liefhebben boven alles en daarna je naaste als jezelf. Dus geen regel mag het liefhebben van God, je naaste of jezelf in de weg zitten, is mijn pragmatische interpretatie voor vandaag.

SGP-Taboe

Aan dit bijbelcitaat moest ik met een glimlach denken toen ik zaterdag Trouw las: “Nog maar tien jaar geleden rustte in de SGP nog een taboe op film en televisie-optredens. Van Bas van der Vlies, de voorganger van Kees van der Staaij, zijn bijna geen bewegende beelden. Al vertellen SGP’ers elkaar tegenwoordig met smaak hoe Van der Vlies soms tóch in beeld wist te komen bij het ‘NOS Journaal’. Hij liep dan ‘toevallig’ langs een tv-camera, en had zijn haren gekamd en zijn tekst ingestudeerd.” Zo was de regel in beginsel dat tv en film taboe waren, maar als Van der Vlies er baat bij had, vond iedereen dat zeer fijn.”

Vrouw in politiek

Maar ik moet minstens zo denken aan Lilian Janse. Zij is het eerste vrouwelijk raadslid voor de SGP in Nederland, in Vlissingen. Een vrouw op de lijst bij de SGP? Janse vertelt aan Visie in 2015: “Kijk, voor mezelf was ik er wel uit: in de Bijbel staan genoeg voorbeelden van vrouwen in bestuursfuncties. God vindt dat goed, dat was duidelijk. De teksten die geciteerd worden, komen uit brieven die gericht zijn aan kerkelijke gemeenten, niet aan het stadsbestuur. Dus ik heb me geen moment bezwaard gevoeld.”

Beginselen handhaven

Ze mocht op de kandidatenlijst omdat niemand anders zich meldde in Vlissingen. Volgens dagblad Trouw (2012) kon dat alleen op deze manier: “De vrouw regeert niet de man, vinden ze bij de SGP. Dat was al zo sinds de oprichting in 1918. Destijds mochten vrouwen ook niet stemmen of partijlid zijn. Die twee dingen veranderden al eerder: in 1989 besloot de partij dat ook vrouwen – als ze dat wilden – mochten stemmen, vanaf 2006 konden vrouwen ook lid worden. Zich verkiesbaar stellen bleef verboden. Dat verbod werd in 2010 verworpen door de Hoge Raad, waarop de SGP een jaar geleden besloot vrouwen op de lijst toe te staan, maar tegelijk in de beginselen te handhaven dat vrouwen niet gekozen horen te worden.”

Pragmatisme

Als ik naar 100 jaar SGP kijk, dan denk ik 100 jaar pragmatisme. De partij is theocratisch, maar het zijn ook aanpakkers die als het niet linksom is dan wel rechtsom gaan voor hun idealen. En dat een eeuw lang volhouden. Kwam mevrouw Janse alleen in de raad omdat er niemand anders te vinden was? Ik geloof van niet, ze is pragmatische aanpakker met God aan haar zij. Ze heeft er in de afgelopen vier jaar zelfs een tweede raadszetel bij geworven. Dit stemt tot dankbaarheid, zeg ik dan een keertje mee met de SGP.

Foto Peter van Heemst