Louis van Gaal verloor zijn geloof met de ziekte van zijn vrouw

“Want als je zo’n lief mens op zo’n manier laat sterven, waarvoor is er dan een god?” Louis van Gaal vertelde in Zomergasten hoe hij zijn geloof in God verloor toen zijn eerste vrouw ziek werd. Van Gaals eerste vrouw Fernanda overleed in 1994 na een kort ziekbed van maar twee maanden aan kanker. Het kwam ter sprake naar aanleiding van het lied Hero van Mariah Carey. Dat nummer kwam in die tijd net uit. En Louis en Fernanda luisterden het veel op weg naar het ziekenhuis.

Tekst gaat hieronder verder.


Toch klopte de tekst niet helemaal, zei Van Gaal. “De tekst dekt niet helemaal de lading. Ze zingt het natuurlijk wel fantastisch. Maar ze heeft het over God, en dit was het moment wel dat ik niet meer in God geloofde. Want als je zo’n lief mens op zo’n manier laat sterven (op haar 39ste), waarvoor is er dan een god?”

Geloof verliezen

Er kunnen zulke ingrijpende dingen gebeuren in je leven, dat je ze niet kunt rijmen met het beeld dat je altijd van God hebt meegekregen. En waar je in hebt geloofd. Misschien zelfs in eerste instantie nog houvast aan hebt gehad bij het eerste slechte nieuws. Maar je geloof kan afbrokkelen als je voor je ogen je liefste of het liefste in je leven kapot ziet gaan. Waar is God dan? Is er een god dan? Wat is de zin van het bestaan van een god als dit kan gebeuren? Het zijn hele schrijnende en aangrijpende vragen. En die vragen maken me stil. Zoveel zinloos lijden. Ik heb er ook geen antwoord op.

God weet

En toch blijf ik geloven. Ik weet niet hoe het me zou vergaan als ik nog meer in mijn leven zou meemaken wat niet strookt met mijn beeld van Gods goede wereld. Maar ik blijf geloven. Niet in een God die het antwoord is. Want bij zinloos lijden is er geen antwoord. Wel in iets anders, dat ik terugvind in het lied van Mariah Carey. Ze noemt God in de loop van het lied, eigenlijk bijna terloops:

Lord knows
Dreams are hard to follow
But don’t let anyone
Tear them away, hey yeah 
Hold on
There will be tomorrow
In time you’ll find the way

God weet… Ja, weten dat God weet wat er gebeurt is voor mij nu genoeg. De hemel huilt om wat ons gebeurt. En daarin ligt mijn hoop. Daaruit komt een redder voort. Nee, niet één die alles voorkomt. We zouden God dan steeds om alles ter verantwoording kunnen roepen. Het gaat op een mysterieuze wijze buiten hem om. Het kwade gebeurt.

Ik moet daarbij denken aan woorden van Job uit de bijbel, die zoveel ontnomen wordt in het leven, maar blijft zeggen: “Ik weet: mijn redder leeft, en hij zal ten slotte hier op aarde ingrijpen.”(Job 19:25) God weet, en ik weet. Ik hoop en bid dat dat geloof sterk genoeg is  – God weet wat ik in mijn leven allemaal nog meer ga meemaken. Maar daarin zal ik niet alleen zijn, en ik hoop dat dat me erdoorheen helpt.

Hoe heb jij je geloof kunnen vasthouden in moeilijke tijden, of werd dat juist onmogelijk?

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
6 augustus 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief