Love the life you live

Afgelopen week vroeg ik aan een aantal mensen welke tekst of quote hen inspireerde. Eén daarvan was: love the life you live.

Op het eerste gezicht lijkt dit zo’n ‘happy you only live once’ quote. Maar toen ik deze oneliner nog een keertje las en daarna nog een keer, toen begreep ik hem pas echt. Love the life you live. Hou van het leven dat je leeft. Ineens las ik niet: pluk de dag, maar: wees tevreden met wat je hebt. Ik las ineens: het is genoeg.

love the life you live huisjes

Eerst veiligheid

Het deed me denken aan de verhalen die je de afgelopen weken overal leest, over bootvluchtelingen in Griekenland die verdrinken of volledig berooid aankomen en over vluchtelingen die stikken in een vrachtwagen langs de snelweg. Ik moest denken aan de foto van het jongetje van 3, aangespoeld op een Grieks strand. Steeds als ik mijn jongste zoontje zag, moest ik aan hem denken. Toen ik zijn schoentjes aandeed, dacht ik aan de kleine natte schoentjes in het zand. Als ik aan deze mensen denk, besef ik me dat ik best wat vaker mag denken: genoeg! Wees blij met het leven wat je hebt. Nu kan je dat ook omdraaien en aan sommige reacties op social media te lezen doen ook vele mensen dat: moeten die vluchtelingen niet tevreden zijn met het leven dat ze hebben? Maar tevreden zijn met wat je hebt kan pas als er aan je basisbehoeften voldaan wordt: voedsel, onderdak, gevoel van veiligheid. Een mooie quote die ik daarover las: ‘you have to understand, that no one puts his children in a boat unless the water is safer than the land.’ Hoe kan je tevreden zijn, als je niet veilig bent?

Kiezen voor genoeg

Maar ik ben wel veilig, ik heb iedere dag genoeg te eten, ik heb geld genoeg om de dingen te kopen die we nodig denken te hebben. Is dat niet gewoon genoeg? Toen ik vorig jaar mijn baan kwijtraakte en daarmee een deel van onze inkomsten, maakte ik me zorgen of we het zouden gaan redden financieel. Zou ik aan het eind van de maand de boodschappen nog kunnen betalen? We hebben keuzes gemaakt en sommige dingen zijn niet meer vanzelfsprekend. Maar ik merk, als ik verder kijk dan mijn wensenlijstje: het is genoeg! Wat ik heb, daar kan ik zelfs van delen. Ik vond een mooie Bijbeltekst die daarbij past: ‘Maar voor wie tevreden is met wat hij heeft, is het geloof grote winst. Wij hebben niets in deze wereld meegebracht en kunnen er ook niets uit meenemen. Wij hebben voedsel en kleren, laten we daar tevreden mee zijn.’ Ik wil absoluut niet zeggen dat je niet mag verlangen naar meer, dan je geen wensen mag hebben. Maar soms is het voor mij goed om weer te bedenken, ervoor te kiezen dat het genoeg is. Love the life you live.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
6 september 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief