Luilak smurf: de enige smurf die in de bijbel staat

Wist je dat er één smurf in de bijbel staat? In het bijbelse Spreuken-boek lijkt het net alsof Luilak wordt aangesproken:

Tekst gaat hieronder verder

In Spreuken 6 staat:

Luilak, kijk eens naar de mieren. Kijk goed naar wat ze doen, en leer daarvan. Mieren hebben geen baas of ​leider, niemand zegt wat ze moeten doen. Toch verzamelen ze in de zomer hun eten. Ze zorgen voor een goede voorraad voor de winter.

Hoe lang blijf jij nog liggen, luilak? Wanneer kom je uit je ​bed? Je zegt steeds: ‘Nog heel even! Ik wil nog even mijn ogen dichthouden, ik wil nog even blijven liggen.’ Maar pas op! Er komt een dag dat je niets meer te eten hebt. Dan zul je plotseling arm zijn.

Zonder baas, uit zichzelf

De Spreuken-dichter wijst de luilak op de mieren. Zij hoeven niet aangespoord te worden – ook niet door Grote Smurf 😉 – om aan het werk te gaan. Want er staat iets op het spel: een goede voorraad voor de winter. Ze voelen zelf de noodzaak om iets te gaan doen. Daar hebben ze niemand voor nodig.

Verleiding van luiheid

In deze weken voor Pasen staan we bij MijnKerk.nl elke week stil bij één van de grootste verleidingen. En deze week is dat luiheid. Waarom is dat een verleiding? Luiheid gaat niet over lekker lui zijn, zoals je hopelijk komend weekend even kunt zijn. Het gaat om luiheid als gemakzucht, onachtzaamheid en nalatigheid. Lui zijn betekent hier dus dat je niet je verantwoordelijkheid neemt. Voor jezelf, en de mensen voor wie je verantwoordelijk bent.

Neem je leven in eigen hand

Je kunt zelf iets doen! Wacht niet altijd op anderen of verwacht niet altijd dat zij het wel op zullen knappen, of dat het wel losloopt. Je kunt zelf iets doen. En dat zal ook goed zijn voor jezelf. Dan kun je namelijk gevaren afwenden, voor zover mogelijk. Natuurlijk heb je het leven dan niet helemaal in de hand. Maar je kunt wel een voorraad, een buffer aanleggen, waarmee je een moeilijke tijd door kunt komen. Als je alles gedaan hebt aan een vriendschap of in je relatie, dan kun je een moeilijke periode aan. En als je alles hebt gedaan toen je de middelen had, om te zorgen voor een duurzaam huishouden dat tegen een stootje kan, dan kun je even vooruit als het tegenzit.

Slaap wel voldoende

Maar ook: slaap voldoende als het kan. Oud-premier Piet de Jong, die voorheen admiraal was, zei ooit: ‘Slaap is het beste wapen.’ Dus pak die extra uurtjes gerust in het weekend als het kan, dan heb je daarna weer wat buffer. Dat is gek genoeg ook: niet lui zijn. Slaap lekker!

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
23 februari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief