MENUMENU

Is lust vooral een last? En is kuisheid nog wel van deze tijd? #40dagentijd

Tijdens de 40dagentijd bespreken we de 7 hoofdzonden en deugden. Dit keer is dat lust versus kuisheid. Lust is een ‘verleiding’ die nogal tot de verbeelding spreekt. En wat moeten we vandaag de dag met zoiets als kuisheid?

Volgens Freud is lust een van de sterkste drijfveren van de mens. In de psychoanalyse, waarvan Freud de grondlegger is, wordt de mens gezien als ‘een wezen dat primair streeft naar lustbeleving.’ Met andere woorden: we doen het liefst waar we zin in hebben en dat is volgens Freud vooral eten en ons voortplanten.

Hoewel Freuds theorieën alles behalve onomstreden zijn (zijn nadruk op seksualiteit is op z’n zachtst gezegd wat uit balans), we kennen allemaal wel voorbeelden van lust. Want wat gebeurt er als je een vorstelijk gedekte tafel ziet? Juist, dan loopt het water je in de mond.

En hoe komt het dat we zo toch zo graag naar mooie mensen kijken? Dat komt omdat je blik als het ware getrokken wordt naar mensen die jij er mooi vindt uitzien. Het heet niet voor niks aantrekkingskracht.

De combinatie lust, seks en zonde is nogal problematisch

Maar zeg je lust dan denk je toch vooral aan seks. En die combinatie lust en seks en een hoofdzonde is nogal problematisch. Want duwen we lust en seks dan niet meteen in het verdomhoekje? Dat is pas zonde. Want seks is toch iets prachtigs waar je – in een gezonde relatie – enorm van mag genieten? Lees het meest erotische boek uit de Bijbel, Hooglied, er maar eens op na.

Wat ben je mooi, wat ben je bekoorlijk,

liefde en verrukking, dat ben jij.

Als een palm is je gestalte,

je borsten zijn als druiventrossen.

Ik dacht: Laat ik die palm beklimmen,

ik wil zijn bladeren grijpen.

Laten jouw borsten

als trossen van de wijnstok zijn,

je adem als de geur van appels,

je tong als zoete wijn

waarin mijn kussen baden,

mijn lippen en tanden gedompeld zijn.

(Hooglied 7:7-10)

En dan de ‘deugdelijke’ tegenhanger van lust: kuisheid. Die is minstens zo problematisch. Want bij dat woord ruik je zo ongeveer de mottenballen. Toch wordt nog regelmatig een poging gedaan om kuisheid een moderne draai te geven. Zoals de zogenaamde ‘kuisheidsringen’ die een poosje populair waren onder Amerikaanse tieners. Ook artiesten als Selena Gomez en de Jonas Brothers droegen de ring, waarmee ze wilden laten zien dat ze met seks wilden wachten tot het huwelijk.

Even niet klakkeloos je lusten volgen

De verleiding lust en de deugd kuisheid; het is nog niet zo makkelijk om te zien wat wij er vandaag de dag mee moeten. Want doen we die lust niet tekort als we alleen maar oog hebben voor de negatieve, overdadige en oversekste kant ervan? Denk eens aan lust voor het leven. Dat is iets heel moois en geeft het leven glans!

En terug naar kuisheid. Dat kun je ook vertalen als eerbaarheid, zuiverheid, reinheid en onschuld. Waarden die misschien wat meer tot de verbeelding spreken dan het wat ouderwetse begrip.

Juist in de 40dagentijd kun je je voor een tijdje bepaalde dingen ontzeggen, zoals tv kijken, alcohol drinken of online tijd doorbrengen. Door even niet klakkeloos je lusten te volgen, ‘zuiver’ je jezelf als het ware. En daardoor kun je bewuster toeleven naar Pasen.

Welke associaties heb jij bij lust en kuisheid? En kun je er iets mee in deze 40dagentijd?

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
7 maart 2018
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars