Maak van de zondag een bijzondere dag (+ video)

Hoe herinner je de zondag? Was het een dag van naar de kerk moeten? Een boswandeling? Bezoek aan familie? Onderuitgezakt op de bank sport kijken? Er is iets met de zondag, tenminste: ik vond het altijd een fijne dag. Een dag waarop niks moest, waarin het tempo lager lag, een dag die wezenlijk anders was dan doordeweeks.

Een écht zondagsritueel hadden we thuis niet. Misschien toch de kerkgang, maar die was toen ik ouder werd niet verplicht. Het kan dus ook een zondagsritueel zijn om juist op die dag géén ritueel te hebben. Helemaal omdat je doordeweeks als kind én als ouder al in een vast stramien zit.

Ritme geeft rust

Zondagsrituelen kunnen van alles zijn. Het hangt van jezelf af, waar heb je zin aan, wat willen je vrouw en je kinderen, hoeveel tijd mag het kosten? Maar ik zou je toch adviseren om er écht een andere dag van te maken dan doordeweeks. Heb je doordeweeks geen aandacht voor elkaar of voor anderen? Dan op de zondag. Doordeweeks geen tijd om uitgebreid aan tafel te zitten? Doe het op zondag. Heb je doordeweeks geen gelegenheid om iets aan je geloof te doen? Dat kan op de zondag. Maar hou het vol, want juist een ritme geeft rust. En leg uit waarom je het doet, waarom je het belangrijk vindt. Eén dag in de week. Dat is niet teveel gevraagd.

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?

Een reactie op “Maak van de zondag een bijzondere dag (+ video)
  1. Marijke schreef:

Mijn herinnering aan de zondag als kind. We gingen naar de kerk er was geen moeten je ging gewoon. Kreeg een zondagse jurk aan en mooie schoenen
    mocht buiten spelen het was echt een bijzondere dag. We aten ‘s ochtends beschuit en ‘s middags brood en het avondeten was speciaal met draadjes vlees. Het was echt een vrije dag wij hadden 6 dagen school. En zondag was het een fijne dag.