Als alles niet zo maakbaar blijkt

We leren dat alles maakbaar is. Of nou, niet alles, maar wel veel. Je kunt alles worden wat je wilt, roepen we tegen de kinderen om ze vooruit te helpen. Ze te stimuleren om goede cijfers te halen. Op tv worden we overladen door klusprogramma’s die huizen die onverkoopbaar lijken, weten te veranderen in droompaleizen. Die maakbaarheid, het creëren, is een prachtige mengeling van ons overlevingsinstinct en een scheppende kracht die mensen hebben.

Meedoen met God

In het bijbelboek Jesaja staat: De woestijn zal bloeien als een roos. Je kunt daar de belofte in lezen dat als alles ingestort is, God je helpt en hij voor je zorgt. Maar het blijkt dat mensen kracht halen uit deze belofte en dat mensen ook de handen uit de mouwen steken en meedoen met God. We stimuleren, we creëren, we maken het leven mooier en beter. Dat is fantastisch!

Tegen grenzen aanlopen

Totdat we oog in oog staan met een slechte uitslag van het ziekenhuis. Een ontslag met grote financiële gevolgen. Een huwelijk dat stukloopt, terwijl er niets aan de hand leek. Dan merken dat we met onze wil om iets moois van het leven te maken, om op te bouwen, tegen onze grenzen aanlopen. Job, een bekende persoon uit de bijbel laat zien hoe het is om tegenslag op tegenslag te kennen. Alles wat hij opbouwde breekt af en hij eindigt met een potscherf waarmee hij op z’n huid krabt. Niet alles, nee misschien lang niet alles is maakbaar.

Balans vinden tussen God en Zelf

Hoe zoek je de balans tussen zelf verantwoordelijkheid nemen (“Je moet zelf de slingers ophangen?”) en het van God verwachten? Door het beide te doen.. In Spreuken 3 vers 5 staat: “Je moet op de Heer vertrouwen. Denk aan hem bij alles wat je doet, dan zal hij je helpen. Denk niet dat je alles zelf kunt.”

Ga door met mooie dingen bouwen en verwachten. Ontspan je krampachtige handen en geef, ook de mooie dingen, terug aan God.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
21 februari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief