Machteloos

Vandaag de eerste bijdrage van onze nieuwe blogger: Marijke! Herken jij haar gevoel van machteloosheid?

En dan ineens is daar het besef: hoe machteloos voel ik me toch vaak. Hoe vaak ben ik ‘niet bij machte om …’. En dan gaat het natuurlijk om grote dingen zoals ‘de wereld verbeteren’, maar vaker om dingen dichtbij. Dingen die me maar niet lukken om te veranderen in m’n gedrag, dingen die anderen me aandoen en waar ik niets aan kan veranderen.

Erkennen

Soms zijn er situaties waarbij ik inderdaad echt niet ‘bij machte ben om …’: ik was bijvoorbeeld echt niet bij machte om de reorganisatie tegen te houden, om mijn baan te behouden. In andere situaties wil ik er bij denken ‘nog’: ik ben NOG niet bij machte om … en kan je je afvragen wat je nodig hebt om die ‘macht’ wel te krijgen. En lijkt dat een stuk vriendelijker te klinken dan ‘ik kan het niet’, of ‘ik heb het doorzettingsvermogen niet om …’. En soms moet je ook erkennen dat je ‘niet meer’ bij machte bent om … Sommige dingen die je gedaan of gelaten hebt en nu spijt van hebt sta je machteloos tegenover. Ze zijn niet meer te veranderen.

Dat is soms best eng

Ook merk ik dat ik de neiging heb om het machteloze gevoel meteen te niet te doen, door in oplossingen te denken, of door vrij obsessief controle proberen te krijgen over dingen. Terwijl het denk ik oké is om je af en toe gewoon even machteloos te voelen. En te accepteren dat er nu eenmaal dingen zijn waar ik als mens inderdaad de macht niet toe heb om die te veranderen. En dat is soms ook best eng. Om te ervaren dat je je leven niet in je eigen macht hebt. Dingen niet onder controle hebt.

De almacht van God

Maar ook realiseerde ik me dat er tegenover mijn onmacht de almacht van God staat. Wat dat precies betekent die almacht weet ik eigenlijk niet eens. Maar toch is het een troostrijke gedachte dat ik, waar ik me machteloos voel, mag vertrouwen op de almacht van God. En nu dat nog laten zakken van m’n hoofd naar m’n hart…

Foto: Victor op Flickr.com

3 comments on “Machteloos
  1. Avatar Sabien schreef:

    Herkenbaar ! Ik noem dit in mijn geval , de regie uit handen geven! God is jouw regisseur maar we willen zo graag die touwtjes zelf vasthouden. Buigen dat hoofd en laat hart en hoofd 1 worden! Zo makkelijk gezegd hoor! Maar we doen ons best! Gr. sabien

  2. Avatar Irma schreef:

    Mooi, Marijke, je eerste blog. Hoop nog veel van je te mogen lezen. Wat is het toch menselijk, we geven iets niet graag uit handen, maar houden liever alles zelf in de hand. Onbegrijpelijk eigenlijk, als je zo’n machtig God achter je hebt staan, en toch….

  3. Avatar Marijke schreef:

    Bedankt voor jullie reacties, Sabien en Irma. Fijn ook om te merken dat ik niet de enige ben die dit zo ervaart! (Maar jammer voor jullie 😉 )

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
16 juli 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief