MENUMENU

Mag het licht uit?

In deze donkere dagen steek ik, als romantisch zieltje, heel veel kaarsen aan. Het licht van een kaars is zachter en alles in de kamer heeft een mooie warme gloed. Het flakkerende vlammetje laat mij de dingen anders zien. De gewone lampen laat ik zoveel mogelijk uit.

Mijn buurvrouw daarentegen zweert bij tl-balken: flink, eerlijk en goedkoop licht. Je ogen ‘bederf’ je niet en je ziet tenminste wat je doet. Kaarsen steekt zij alleen in de kerk aan.

Als je in de middeleeuwen aan iemand had gevraagd waarom een steen op aarde valt, had deze persoon je, in alle ernst, geantwoord: ‘omdat een steen meer van de aarde houdt dan van de lucht, dus wil hij liever op de aarde zijn’.

Na de middeleeuwen ging in de wetenschap ‘het licht’ aan. Wij noemen dat de Verlichting. Sinds die tijd weten wij dat een steen niet kan liefhebben en dankzij de wet van de zwaartekracht op aarde klettert. Ziekten zijn niet langer een straf van God, maar een kwestie van virussen en hygiëne. Duidelijk en eerlijk.

Begrijp mij niet verkeerd, ik ben heel blij met ‘de tl-verlichting van de moderne tijd’, maar soms zie ik meer als het licht uit is.

 

 

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
24 december 2015
Kaarsjes:
 •  

  mijn grote liefde

  dat wij samenkomen en dat je echt definitief gaat kiezen voor mij en onze kleine meid. ik hou van je met heel mijn hart. Laat ons alstublieft samen gelukkig worden. Dit is mijn liefste wens. ik wil je gelukkig maken en al mij n liefde geven.
 •  

  Mijn ouders

  Het spijt mij dat ik jullie niet kon geven wat ik graag wilde geven als zoon. En dit spijt me oprecht . Ik mis jullie .
 •  

  mijn ouders

  Dat zij veilig en behouden mogen aankomen bij mijn oom en tante. Dat zij eveneens veilig en behouden huiswaarts mogen keren en thuis arriveren
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars