Mag mijn zoon ook ziek zijn?

Kennis: ‘Hoe is het met je zoontje? Wat erg zeg, reuma! Dat dat al kan zo jong.’
Ik: ‘Het gaat gelukkig heel goed met hem.’
Kennis: ‘Maar zo zielig en zwaar ook voor jullie zeg.’
Ik: ‘Hij heeft op dit moment weinig last ervan hoor, kan gewoon lekker rennen.’
Kennis: ‘Ja, maar het is nogal wat zeg, zoveel pijn.’
Ik: ‘Hij heeft weinig pijn op dit moment, het gaat écht heel goed.’

Dit gesprek heb ik al vele malen gevoerd de afgelopen zomer. Heel lief bedoeld informeren mensen naar de gezondheid van onze jongste zoon, die jeugdreuma heeft. Mensen vinden het zielig en heftig. En ja, dat was het soms ook. Maar op dit moment gaat het gewoon heel goed. De reuma is tot rust gekomen, de pijnstilling steeds minder nodig en onze zoon fysiek kan bijna alles weer. Dus we zijn er niet zoveel mee bezig nu, het gaat vandaag goed en wat morgen brengt, zien we dan wel weer.

Accepteren

Aan de andere kant wordt er veel gebeden voor onze zoon, wij bidden iedere avond voor zijn lichaam en voor genezing. En we danken God voor de genezing die we nu al zien, ook in de genezing door de medicatie en goede hulp van behandelaars zien we Gods hand. Vaak komt in gesprekken toch de vraag of hij van de reuma kan genezen? Met een hoopvolle blik, want willen we dat niet het allerliefst: helemaal genezen, in de prullenbak met die rotziekte? Ja, maar vandaag zijn we daar nog niet, misschien komt dat moment wel nooit. En steeds vaker bekruipt mij dan het gevoel: Mag hij ook ziek zijn? Mag ik ook gewoon accepteren dat onze zoon ziek is nu, op dit moment?

Zon en regen

Soms krijg ik het gevoel dat ziekzijn in christelijk Nederland een taboe wordt. Dat men zich stiekem afvraagt of je wel genoeg gebeden hebt? Natuurlijk wil ik het liefste dat iedereen fit en gezond is, maar de wereld is nu eenmaal niet perfect. In de Bijbel staat zo mooi een uitspraak van Jezus: God laat de zon schijnen en laat het regenen op rechtvaardige en onrechtvaardige mensen. * Er zijn dingen in deze wereld goed en er zijn dingen niet goed, zoals ziekte en lijden. En dat kan iedereen overkomen, of je nu gelovig bent of niet. Ondanks een goede God die geneest is er ziekte in de wereld.

Laten we om zieken heen staan, met ze meeleven en bidden voor wat moeilijk is en ook samen danken voor wat goed is. Maar laten we ook accepteren dat, ondanks ons gebed, er niet altijd genezing is en dat dat ook oké is. Dat je in deze wereld ook ziek màg zijn.

 

*Mattheüs 5:45

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
3 september 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief