Mama, ben jij niet verdrietig?

Onze jongste dochter is een tijd ziek geweest. Waardoor wisten we niet. Op een dag vroeg onze oudste dochter: “Mama waarom moet jij nooit huilen? Ben jij niet bang dat ze dood gaat? Ben jij niet boos?”
“Ja schat, dat ben ik wel, maar ik wil ook sterk zijn voor jullie.”

Behoefte aan kwetsbaarheid
Haar reactie? ,”Mama, ik wil liever dat je ook huilt, want dan kunnen we samen verdrietig zijn.”
BAM. Die zat!
Tranen kwamen op bij ons beiden. Het gaf mijn dochter het gevoel dat haar verdriet er mocht zijn. En het opende mij mijn ogen. Ik hield mij groot voor haar. Maar mijn dochter had juist behoefte aan het zien en voelen van mijn kwetsbaarheid. Sinds dat moment ben ik mij bewuster van hoe dingen die ik wel of juist niet zeg en doe binnenkomen bij mijn kinderen. En welk effect dit heeft.

Ongefilterd
Met twee gevoelige dochters is praten over gevoelens niet meer uit ons huishouden weg te denken. Maar nog steeds verrassen ze mij met hun antennes.

Als ik wel eens moe ben, mijn hoofd vol heb, niet zo happy of onrustig ben; Dan worden mijn dochters kriegelig, driftig en ze komen in opstand. Dit op zijn beurt heeft weer z’n weerslag op mijn humeur en de cirkel is rond. Hoe ik mij voel slaat ongefilterd op mijn dochters over.

Herkenbaar?
Kinderen voelen sterk aan hoe hun vader of moeder zich voelt.  Zij spiegelen dit en laten hun eigen gemoedstoestand hiervan afhangen. Oftewel jouw gevoelens, gedragingen en volledige communicatie beïnvloedt hun gedrag en visa versa.

Wees eerlijk
Mijn advies is dan ook: Benoem hoe je je voelt en waar je gedrag vandaan komt: ”Hé ik ben niet zo gezellig vandaag volgens mij. Ik voel me boos, verdrietig, moe, etcetera.”

Je zult zien dat je kind hier veel beter op reageert dan wanneer je kribbig bent, snel uit je slof schiet, zonder uitleg te geven waarom.

Het is belangrijk dat alle gevoelens er mogen zijn. Die van je kinderen en die van jezelf. Praat er over! Hierdoor leert je kind ook zijn eigen gevoelens te uiten en wat voor effect zijn of haar woorden en gedrag hebben op de ander.

Laat jij altijd eerlijk zien en merken hoe je je voelt of doet?

Dit is een bijdrage van gastblogger:
Elisabeth van den Bos
www.mama25.nl

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
2 oktober 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief