MENUMENU

Rouwen met marmeren handen

Als avondwakebegeleider in mijn geloofsgemeenschap, krijg ik te maken met een diepe breuk in het leven van mensen. Geen sinecure, een overlijden. Het dagelijks leven komt tot stilstand en zal na de avondwake en uitvaart nooit meer hetzelfde verder gaan. De dood verandert alles en iedereen.

Mensen vragen me wel eens: Hoe lang ‘staat er’ voor rouw? Ik moet ze het antwoord schuldig blijven, want dat is voor iedereen weer anders. Rouwen is een proces. Naar mijn mening een proces dat nooit ophoudt. Hoe je ermee omgaat en welke plaats het in je leven krijgt, dat verandert meestal wel.

De dood breekt in

De meest existentiële rouw waar ik persoonlijk mee te maken heb gekregen, is het overlijden van mijn ouders. Mijn vader ging eerst. Die schok was groot. Nu moet ik bekennen dat ik altijd een vaderskindje was. Maar het was ook het eerste ‘dichtbij overgaan’. Wat me vooral diep raakte, was het onvermijdelijke elkaar nooit meer zien of horen, niet meer aanraken, niet meer samen lachen of verdriet verstouwen. Hij was weg.

Marmeren handen

Mijn moeder en ik hadden een schurende relatie. Soms goed, vaak lastig, af en toe heel afstandelijk. Toen lag dat aan haar, nu aan ons allebei. Mijn moeder overleed drie jaar na mijn vader. Ineens geen ouders meer, dat gaf een vreemd gevoel. En terwijl mijn vader rustig weggleed, was de strijd van mijn moeder … lastig. Wanneer ik aan mijn moeder denk, dan denk ik aan haar prachtige marmerblanke handen.De tijd heelt bepaalde wonden, dus denk ik met een volwassen glimlach aan mijn moeder. Soms huil ik om gemiste kansen en het besef dat ik háár mis. De herinnering aan haar mooie blanke handen geeft vorm aan mijn rouw. Ik kan glimlachen, maar ook huilen bij de handen. Mijn eigen handen vouwen. Mijn moeder is erbij.

Persoonlijk verwerken

Het is ontroerend dat grote groepen mensen rouwen bij grote calamiteiten. Toch denk ik dat het meer herdenken is. De échte rouw ligt bij de nabestaanden van de slachtoffers. De rouw graaft zich diep in. Dat gaat met pijn gepaard. Met niet weten hoe en wat en waarom vooral. Leven met vragen die nooit beantwoord worden. En hoe die mensen rouwen?  Hoe ze het gemis een plaats geven? Heel verschillend. Misschien ook wel met de herinnering aan marmeren handen. De verwerking van een overlijden kost tijd. Rouwen duurt een leven lang

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
MijnKerk.nl

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars