Meelopers

In mijn dorp staat in één op de tien tuinen een loungeset die bij de plaatselijke Albert Heijn bij elkaar is gespaard. Dit onder het motto: jij vindt het mooi, dus ik ook.

Zo gaat het in de groep. Zo beïnvloeden wij elkaar. Heel onschuldig allemaal. Een groepsproces kan ook minder onschuldig zijn. Kan schadelijk zijn.

Pesten

Afgelopen zondagmorgen – toen ik als een vroege vogel onderweg was naar mijn preekplek – hoorde ik op de radio een spotje over pesten op het werk. Ongeveer één op de zes werknemers heeft daar mee te maken. Wat een aantal!
Ik schrok er zo van dat ik er in de voorbeden van de dienst aandacht aan heb geschonken: ‘God, help ons om te stoppen met pesten! Help ons om in onze groep van collega’s niet te mee te doen als er één van ons wordt genegeerd, getreiterd, buitengesloten.’

Dapper

Pesten is vaak een groepsproces. Er is een leider en de rest volgt. Grappig hoe de dichter van een lied uit de Bijbel, psalm 1, hier naadloos bij aan sluit: ‘Gelukkig de mens die niet meegaat met wie kwaad doen.’ Toe maar, wees sterk en dapper, doe gewoon niet mee als anderen vervelende streken uithalen. Word geen meeloper, maar blijf zelf nadenken. Doe het goede.
Een idee (tenminste voor de zondagmorgen….): het radiospotje uitbreiden met woorden uit psalm 1. Gelukkig ben je als je niet meeloopt met wie kwaad doen.

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
 •  

  Ouders, dochter, en naasten

  Voor de ouders die te horen hebben gekregen dat hun dochter definitief het contact heeft verbroken zonder dat ze weten waarom. Voor de dochter die het contact heeft verbroken zonder dat het voor haarzelf ook allemaal duidelijk lijkt te zijn. En voor grootouder(s), broers, zussen en andere naasten. En voor de hulpverlening. Wees hen nabij en geef hen wat ze nodig hebben, God.
 •  

  Lein en leny

  Voor kracht en sterkte
 •  

  Lenie

  Dat er eindelijk rust in haar leven komt. En dat alle mankementen opgelost worden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars