Meelopers

In mijn dorp staat in één op de tien tuinen een loungeset die bij de plaatselijke Albert Heijn bij elkaar is gespaard. Dit onder het motto: jij vindt het mooi, dus ik ook.

Zo gaat het in de groep. Zo beïnvloeden wij elkaar. Heel onschuldig allemaal. Een groepsproces kan ook minder onschuldig zijn. Kan schadelijk zijn.

Pesten

Afgelopen zondagmorgen – toen ik als een vroege vogel onderweg was naar mijn preekplek – hoorde ik op de radio een spotje over pesten op het werk. Ongeveer één op de zes werknemers heeft daar mee te maken. Wat een aantal!
Ik schrok er zo van dat ik er in de voorbeden van de dienst aandacht aan heb geschonken: ‘God, help ons om te stoppen met pesten! Help ons om in onze groep van collega’s niet te mee te doen als er één van ons wordt genegeerd, getreiterd, buitengesloten.’

Dapper

Pesten is vaak een groepsproces. Er is een leider en de rest volgt. Grappig hoe de dichter van een lied uit de Bijbel, psalm 1, hier naadloos bij aan sluit: ‘Gelukkig de mens die niet meegaat met wie kwaad doen.’ Toe maar, wees sterk en dapper, doe gewoon niet mee als anderen vervelende streken uithalen. Word geen meeloper, maar blijf zelf nadenken. Doe het goede.
Een idee (tenminste voor de zondagmorgen….): het radiospotje uitbreiden met woorden uit psalm 1. Gelukkig ben je als je niet meeloopt met wie kwaad doen.

One comment on “Meelopers
  1. Avatar kleeblatt schreef:

    Heel goed iets om over na te denken voor vele onder ons.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
13 juni 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief