Zo zorg je ervoor dat je méér luistert

Voor je het weet heb je die ander onderbroken en zit die naar jóuw verhaal te luisteren. Terwijl je je zo had voorgenomen om ditmaal eens goed te luisteren. In de bijbel staat het ook: ‘Je moet altijd bereid om naar een ander te luisteren’ (in Jakobus 1: 19). Maar hoe doe je dat?

1 Probeer vijf minuten niets te zeggen

Vijf minuten niets zeggen, lijkt simpeler dan het is. Probeer het maar eens in een groep om vijf minuten niets te zeggen. Met een beetje knikken en hummen moedig je de ander aan om te spreken.

2 Laat je eigen oordeel achterwege

Luisteren betekent ook dat je je eigen oordeel voor je houdt, sterker nog: te proberen eens geen oordeel te hebben over datgene wat die ander zegt. Dat wat die ander vertelt, mag er zijn – wát jij er ook van vindt. Laat het er zijn, je zult zien dat de wereld niet vergaat als jij er geen mening over hebt. En wie weet steek je nog wat van die ander op.

3 Let op de lichaamstaal

Goed luisteren betekent ook dat je naar de lichaamstaal van de ander kijkt. Met je lichaamstaal vertel je tenslotte meer dan met je woorden. Komen de woorden overeen met de blik? Wanneer kijkt de ander je vragend aan en wanneer wil hij respons?

4 Geef geen ongevraagde adviezen

Je kunt erop letten dat je geen ongevraagde adviezen geeft en geen analyses maakt van de situatie, de situatie niet voor die ander vergoelijkt of erger maakt. Dit zijn allemaal ongevraagde antwoorden. Tenzij de verteller er zelf om vraagt natuurlijk.

Luisterend oor

En dat is eigenlijk de kern van het verhaal. De verteller wil vaak slechts een luisterend oor. Ga jij dit experiment aan om eens echt naar een ander te luisteren? We zijn benieuwd wat je hier van opsteekt!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
2 december 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief