Meer werk, minder middelen

Akelig actueel klinkt het verhaal uit Exodus 5. In gesprekken met mensen die werk hebben, hoor ik vaak dat ze steeds meer moeten doen in minder tijd en met minder middelen.

Of je nu in de zorg werkt, in het bedrijfsleven of voor de overheid, iedereen kan er wel over mee praten.

‘Niet één steen minder’

De Israëlieten in slavendienst van de farao krijgen er ook mee te maken. Stenen maken en er mee bouwen was erg zwaar werk. Steeds harder roepen ze om hulp van hun God. Eindelijk komt God in actie en stuurt Mozes en Aaron om met de farao te onderhandelen.
Als vakbondsvoormannen en religieuze leiders tegelijk vragen ze een gunst aan de farao. Of de werkers naar de woestijn mogen om een feest te vieren voor hun God? Maar ze krijgen een wreed antwoord. Farao geeft de bewakers en controleurs van de slaven deze opdracht: ‘Voortaan mogen jullie de mensen geen stro meer geven voor het maken van stenen. Ze moeten zelf maar stro zoeken. Maar ze moeten net zo veel stenen maken als anders, niet één steen minder. Ze zijn lui!’

Oog voor mensen

De zinnen in de Bijbel in Gewone Taal zijn korter dan die in de Nieuwe Vertaling uit 2004. De boodschap is met minder omhaal van woorden geformuleerd. In deze tekst haalt het de situatie van duizenden jaren geleden dichtbij, als een artikel uit een krant van vandaag. Ik krijg er gemakkelijker associaties bij, naar situaties uit deze tijd. Dat helpt om de Bijbel meer te laten spreken.
Toch is er ook afstand, die wij niet kunnen en hopelijk ook niet zullen overbruggen. Ik hoop maar dat wij er met elkaar voor zorgen dat in Nederland mensen niet als slaven hoeven te werken. Dat er oog is voor wat mensen kunnen, zodat ze er niet aan onderdoor gaan.
Ik hoop dat wij goed zorgen voor mensen buiten Nederland, die onze kleding maken, die onze koffiebonen plukken, die grondstoffen delven voor onze mobiele telefoons. In de verhalen die daarover naar buiten komen, is het slavenverhaal in Exodus nog elke dag actueel.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
5 januari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief