Meervoudig enkelvoudig

Het plaatje dat hierboven staat, maakte ik zelf: drie keer een foto maken vanuit dezelfde positie en drie keer op een verschillende plek gaan zitten, staan of liggen, en dat dan in één plaatje samenvoegen. Het is een dingetje op internet en leuk om eens te proberen (Je hebt er ook apps voor, zie onderaan), maar het deed me ook wel denken aan hoe ik in mijn leven sta.

In één plaatje?

Stel je eens voor dat ik mijzelf zou fotograferen met alle petten op die ik in mijn leven heb: koster bij MijnKerk.nl, communicatieadviseur, student, vader, echtgenoot, zoon, broer, vriend en noem maar op. Het zou gewoon niet in één plaatje passen. Als mens kan je soms zo verdeeld zijn in alles wat je doet, dat je nauwelijks meer stil staat. Dat je geen rust en aandacht meer hebt in je leven. Dat je vooral bezig bent… …met bezig te zijn!

Marta

Jezus komt op een zeker moment ook zo iemand tegen: Marta (hier kun je dat verhaal lezen). Een vrouw die hard bezig is om zichzelf voorbij te galopperen. Terwijl Jezus bij haar op bezoek is, rent ze zich de benen uit het lijf om voor iedereen te zorgen. En haar zus Maria gaat nota bene lekker bij Jezus zitten. Ze steekt geen vinger uit om Marta te helpen. Als Marta daarover klaagt bij Jezus, wijst hij haar op haar verdeeldheid:

“Marta, Marta, je bent zo bezorgd en je maakt je veel te druk. Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen.”

Heeft Marta gelijk?

Zal ik eens een bekentenis doen? Diep in mijn hart vind ik dat Marta eigenlijk wel een punt heeft. Ik bén een Marta. Net als jij. Zo zitten wij nu eenmaal in elkaar. Voor wat, hoort wat. Handjes laten wapperen. Niet treuzelen. Hophophop! Met andere woorden: Marta’s make the world go round. En toch mist ze iets (en ik daarmee ook).

Word een diamant

Ik denk wel eens: wij zijn veel te veel zoals Marta. We zijn te verdeeld. We hebben teveel balletjes in de lucht. Teveel losse stukjes in ons leven. En eerlijk is eerlijk: we kunnen ze niet zomaar laten vallen. We moeten er iets mee. De truc is, denk ik, om al die losse stukjes op zo’n manier bij elkaar te brengen dat ze weer één geheel worden. Ik heb daarbij het beeld van een mooie diamant: een heleboel facetten, maar toch één steen. Verdeeld, en toch onverdeeld. Meervoudig, enkelvoudig. Ik denk, als je je door Jezus laat scherpen zoals hij bij Marta doet, komt het wel goed met ons en ons drukke bestaan. Misschien lukt het ons dan wat vaker om Marta te zijn als het kan en Maria als het moet.