Vrolijke meringue eiernestjes voor de Pasen

Paasei

Pasen kennen wij als het feest van de opstanding. We vieren dat Christus uit de dood is opgestaan. Met Pasen eten we gekleurde eieren. Dat gebeurt binnen de hele christelijke cultuur. Deze traditie gaat terug tot de Oudheid. Zowel de oude Egyptenaren als de Romeinen offerden bij het aanbreken van de lente eieren als symbool van het leven en de wedergeboorte aan Isis en Venus. De Egyptenaren schreven op de eieren in gekleurde inkt hun wensen, legden ze aan de vooravond van het voorjaar in een mandje en gingen er vanuit dat de zonnegod Ra dan hun wensen zou vervullen. Koptische en Orthodoxe christenen verven hun eieren rood, als symbool voor het bloed van Christus.
Het ei staat voor vruchtbaarheid en het begin van het leven. Maar er is natuurlijk ook nog een heel praktische reden: in de 40 voorafgaande vastendagen werden geen eieren gegeten, dus tegen Pasen zat men met een enorm overschot. Eieren werden vervolgens ook in de grond verstopt, voor een goede oogst.

Vrolijke meringue eiernestjes

Om eens iets anders met eieren te doen, bedacht ik deze vrolijke meringue eiernestjes. Leuk om met de (klein)kinderen te maken!

Wat heb je nodig:

(voor 10 à 12 eiernestjes)

  • 3 eiwitten
  • snufje zout
  • 180 gram fijne suiker
  • +/- 250 gr. (liefst kleine) paaseitjes

Aan de slag!

Zet de oven op 140 graden en haal er een bakplaat uit. Leg er een vel bakpapier op.

Klop de eiwitten met een snufje zout stijf, totdat er pieken komen die rechtop blijven staan. Voeg dan pas de suiker toe, beetje bij beetje. Doe je dat eerder, dan krijg je het eiwit niet meer volledig stijf.

Verdeel de helft van het eiwit met een lepel op 10 à 12 plekken op de bakplaat en smeer uit tot mooie rondjes. Doe het restant van het eiwit in een spuitzak en spuit cirkeltjes op de rondjes, zodat het vogelnestjes lijken.  Doe de meringues in de oven en zet de oven na een half uur op 100 graden.

Zet de oven na 2 uur uit en laat de eiernestjes nog een half uurtje in staan. Decoreer met de paaseitjes.

Tip: Je kunt de meringues ook eerst vullen met licht gezoete slagroom, mascarpone of dikke Griekse yoghurt, voordat je de paaseitjes erin legt.

foto: Vanessa van Koppen
Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
14 april 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief