De nieuwe Messi

Hi, ik ben Tom Mikkers en schrijf elke twee weken over mijn teckel. Vandaag mijn eerste bijdrage. Maak kennis met de nieuwe Messi!

Teckels zijn in. Dat komt door Messi (niet de voetballer maar de teckel) en zijn optreden op tv tijdens het WK. Messi deed niet zoveel tijdens de uitzendingen van Studio Brasil. Hij liep wat rond, liet zich aanhalen. Was dan weer in, dan weer buiten beeld. Bij elke nabeschouwing ging mijn blik over het scherm. “Waar is Messi?”

Dat staren naar teckels doe ik al jaren. Tijdens mijn studie theologie kwam Moos in mijn leven. Moos vergezelde me ruim veertien jaar. Na Moos zou er geen hond meer komen. Dat zei ik toen hij nog leefde. Want Moos. was niet alleen maar lief, hij was soms ook lastig. Maar na zijn dood ontdekte ik dat niet meer zonder hond kon (dramatischer is hier ‘wilde’) leven. En dus kwam Bart, weer een kortharige teckel.

Alle morele grenzen overschreden

Bart is een verhaal apart. Hij werd niet oud. Toen hij drie was kreeg hij een hernia en daarop volgde bijna anderhalf jaar dokteren. Ik heb alle morele grenzen overschreden als het gaat om wat je wel en wat je niet voor een dier doet. Zeker als je de kosten optelt. Met Bart ging ik na zijn operatie wekelijks naar fysio- en aquatherapie. Ik kocht direct een nieuwe auto die wat meer comfort gaf aan Bart en zijn zieke rug. Ik heb nog een tijdje acupunctuur geprobeerd. Maar het mocht niet baten. De rug van Bart bleef uit het lood geslagen. Toen hij weer een hernia kreeg met prognose “kan herstellen maar over een maand is hij weer verlamd” was het genoeg en heb ik Bart laten inslapen.

Onverwerkte rouw

Ik loop vast nog rond met een hoop onverwerkte rouw als het om mijn overleden teckels gaat. Want ook bij de dood van Bart koos ik niet voor de langzame eenzame verwerking. De liefste heelmeester voor het verdriet van een gestorven hond is namelijk een nieuwe hond. Een maand na Barts dood kwam Jasper. We haalden Jasper op in Zeeland. Op de heenweg naar de fokker was de begrafenis van Bart. De urn met as van Bart hadden we bij ons. Die strooiden we uit over het Hollands Diep waar we zo vaak met onze boot hadden gevaren. Bart was een jachthond maar dan anders en dit was zijn laatste plek. Op de weg terug zat Jasper bij me, acht weken oud.

En Jasper wordt de Messi van deze site. Want teckels zijn in. “Waar is Jasper?” De komende tijd is hij elke twee weken op “Mijn kerk”. Wordt vervolgd…