Met deze app krijg je de rust van het klooster in je binnenzak

Toen ik meer grip op mijn dagindeling wilde krijgen, stuitte ik op de app Benedictime. Die app hielp me om meer rust in te bouwen en met de juiste taken te beginnen. Misschien iets voor jou?

Waar begin je?

Waar begin je mee op een werkdag? Er ligt genoeg. En soms is er ook nog eens veel blijven liggen. Meteen aan de slag dan maar? Niet als je de app Benedictime gebruikt. Deze app is geënt op het kloosterleven van de Benedictijnen die leven onder het motto ‘bid en werk’, ‘ora et labora’. Ik maakte dat kloosterleven mee tijdens een cursus in Koningshoeven, waar ook La Trappe wordt gebrouwen. Hier wordt het werk steeds begonnen, afgesloten én onderbroken door rustmomenten. Dat zijn korte vieringen waar alle monniken naartoe gaan. Stoort dat niet? Ja, en dat is juist de bedoeling. Het stoort onze dagelijkse drukte om ons weer even te richten op wat verder reikt en dieper gaat dan die dagelijkse drukte.

Gestoorde tijd

Hoe neem je dat dan mee naar huis? Met de app kun je dat ‘storen’ inplannen. Je krijgt keurig een melding (met als je wilt kerkklokken of wat dan ook). En ja, dan moet je dat wel gaan doen natuurlijk; iets lezen, bidden, stil zijn, wandelen of wat dan ook. Ik zal heel eerlijk zijn: dat is me eigenlijk nooit geluk. Op een gegeven moment krijgt de dag een bepaalde vaart en zijn er afspraken. De winst van de app zat voor mij in het begin van de dag. En dat neem ik de rest van de dag mee.

3 S’en: stilte, studeren, schrijven

In het begin van de dag doen de kloosterlingen drie dingen voor ze überhaupt aan hun dagelijkse werk beginnen: stil zijn, studeren en schrijven. Drie s’en om te onthouden. Stil zijn ze in een viering. Daar kun je een eigen boekje, bijbelroostertje, muziek of bidden voor invullen. Studeren is iets lezen wat je voedt. Niet dat rapport wat je nog moet lezen, maar iets wat je inspireert. Voor mij zijn dat boekjes die zich bezinnen over mijn werkgebied. Niet direct over dingen waar ik mee bezig ben, maar wel over zaken die me raken. En dan schrijven. Een stuk waar je even goed over moet nadenken, waar je even de woorden voor moet vinden, en waar je de waan van de dag nog even niet bij kunt gebruiken.

Beginnen bij de bron

Door zo de dag in te gaan merk ik dat ik veel meer basis heb om de dag in te gaan. Ik ben geïnspireerd, krijg inhoud mee. Inhoud die ik later op de dag of ik de week toch ergens wel weer kan gebruiken. Niet dat het daarvoor bedoeld is, maar ik heb veel minder momenten waarbij ik denk ‘wat zal ik hier of daar nu weer eens over vertellen’. De inspiratie die ik aan het begin van de dag opdoe vermengt zich met het werk later op de dag. En zo werkt het echt als een bron.

Begin niet met je mail

Zo begint de dag dus niet met de mail, de belangrijkste bron van de waan van de dag. Allemaal lijkt het even urgent en moest er eigenlijk gisteren al een antwoord. Niet dus. Belangrijk is dat je gevoed de dag in gaat. Wat helpt je dat met die lange maillijst? Nou, misschien ook beter te leren scheiden van zin en onzin. En: waar kan ik iets zinnigs over zeggen en waarover niet? Geïnspireerd kan ik daardoor ook sneller mijn mail door, en dan verder aan de slag. Gevoed vanuit een bron; het hoeft gelukkig niet allemaal uit mezelf te komen.

Waarover zou jij iets willen lezen wat je bezieling geeft, zonder dat het direct over je werkzaamheden gaat?

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
10 september 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief