Word niet moe van #MeToo; er is een cultuurverandering nodig

In de afgelopen week kwam de MeToo-beweging onder vuur te liggen. Dat raakte me, want ik ben bang dat de kritiek vrouwen en mannen weer in hun schulp laat kruipen. Maar de vraag is wel: hoe kunnen we ermee verder?

Deze blog is een vervolg op de blog ‘Waar gaat het naartoe met #MeToo

Er is een cultuurverandering nodig

De MeToo-beweging staat nog in de kinderschoenen wat mij betreft. De tegengeluiden van de afgelopen week laten juist zien dat er iets grondig mis is in onze cultuur. Als er mensen zijn die zeggen dat je er ook weer niet al te moeilijk over moet doen, of dat het wel wat genuanceerder ligt, dan liggen daar normen en waarden onder die moeten veranderen. Natuurlijk moet je kunnen flirten, maar als je dat als tegenargument tegen de MeToo-beweging gebruikt, dan heb je niet begrepen waar het om ging. Het gaat er niet om dat nieuwe puriteinen elke seksualiteit tussen mensen afzweren. Het gaat erom dat seksualiteit en menselijke omgang in het algemeen altijd, en ik herhaal: altijd, uit moeten gaan van gelijkheid en gelijkwaardigheid.

Met die idiote uitspraak dat er vrouwen zijn die door hem verkracht zouden willen worden bedoelde Jort Kelder feitelijk dat er volgens onderzoek vrouwen zijn die blijkbaar graag overmeesterd worden, zei hij bij Jinek. Hij laat daarmee pijnlijk zien dat hij niet begrijpt dat ook overmeesterd willen worden niet betekent dat vrouwen ongelijk en willoos behandeld willen worden. In het seksuele spel tussen man en vrouw mag nooit macht een rol spelen, tenzij je het speelt met elkaar, met wederzijdse gelijke instemming.

Alleen seks bij wederzijdse instemming

In Zweden is er nu een wetsvoorstel in de maak waarin iemand kan worden veroordeeld als hij of zij seks heeft met iemand die geen toestemming heeft gegeven. Daarin wordt de situatie omgedraaid dat het niet pas verkrachting is als iemand expliciet verbaal of non-verbaal heeft aangegeven dat hij of zij het niet wil, maar al als iemand geen ‘ja’ heeft gezegd. Er zijn al apps waarin je afspraken daarover kunt maken. De reactie is gauw dat we hierin doorslaan, maar feit is wel dat het de vinger op de zere plek legt: we verwachten van slachtoffers in onze cultuur dat ze ‘maar nee hadden moeten zeggen’, maar het ligt nooit aan de slachtoffers. Daders kunnen nooit zomaar over hen beschikken en moeten altijd om hun toestemming vragen. En natuurlijk niet te zakelijk, maar wel als gelijken en gelijkwaardig. En als die gelijkheid er niet is, dan is er sprake van machtsmisbruik. Punt.

MeToo: Wat gaat er nog komen?

Tot nu toe zijn de MeToo-verhalen hoofdzakelijk beperkt tot de film- en theaterwereld en de sport. Dat dit kon gebeuren is omdat het deel uitmaakt van onze cultuur. Dat laten de reacties ook zien. Het is daarom ondenkbaar dat het ook niet in andere sectoren speelt. Want machtsverschillen spelen in elke sector, dus ook machtsmisbruik. Er zijn vast verhalen uit de zakenwereld en de zorg. Nee, dat weet ik zeker, want ik hoor ze.

En de enige reden waarom die MeToo-verhalen nog in grote getale uitblijven is denk ik omdat slachtoffers zich nog niet vrij genoeg voelen om het aan te kaarten. We zagen bij het onderzoek naar seksuele intimidatie in de sport hoe moeilijk mensen het vinden om werkelijk te melden. En we zagen in de film- en theaterwereld dat mensen hun verhaal durven vertellen als ze het samen kunnen doen. Want je krijgt wat over je heen, of in ieder geval: daar ben je terecht bang voor.

We moeten werken aan structuren die deze mensen beschermen, opvangen en bemoedigen, met als enige boodschap: je bent niet alleen. Niet alleen omdat er helaas meerdere mensen zijn met een MeToo-verhaal, maar ook omdat je er niet alleen voorstaat. Een cultuurverandering begint met voorhoedelopers. Mensen die hun nek uitsteken, omdat machtsstructuren waarin ze leven hen niet beschermen. We moeten voor die mensen op blijven komen. En werken aan een nieuwe cultuur, waarin iedereen zich in zijn mens-zijn in het algemeen en in zijn seksualiteit in het bijzonder gelijk mag voelen.

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
18 januari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief