Mijn moeder heeft Alzheimer (2)

Nu heeft de ziekte een naam. Mijn moeder heeft Alzheimer. Autorijden mag ze niet meer. Ze is niet meer verzekerd. Ach, dat vindt ze nog niet eens het ergste. Ze weet toch de weg niet meer.

Goedbedoelde adviezen

Na de diagnose volgen goedbedoelde adviezen van vrienden. Een medicijn is er niet. Er zijn wel pleisters die het proces zouden kunnen remmen. Althans bij twee op de vijf patiënten, maar niet bij mijn moeder. Een vriendin komt aan met een boek over Alzheimer. Een ander adviseert het Alzheimercafé in de buurt om ervaringen uit te wisselen.

Het boek ben ik gaan lezen. Een man die Alzheimer heeft, heeft zijn eigen verhaal geschreven. Totdat het niet meer gaat. Zijn vrouw heeft het verder geschreven. Ik word er verdrietig van. Mijn moeder kan zich al niet meer goed uiten. Zegt woorden verkeerd. Maar ik begrijp haar, ondanks die verkeerde woordkeuze, nog heel goed. Ook de woorden zullen straks wel gaan vervagen, denk ik.

“Zullen we toch eens naar het Alzheimercafé gaan?”, vraag ik m’n vader. Het blijft bij één keer. Mijn vader is de enige man. Alle andere partners zijn vrouwen. Kennelijk komt Alzheimer toch vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ieder doet z’n verhaal. De meeste mensen komen al heel lang naar de bijeenkomsten. Hun partners zijn al opgenomen in een tehuis en in de eindfase van hun ziekte. Ik hoor de verhalen die ik niet wil horen. Nu nog niet. Nee, ik wil er niet aan.

Een roos

Na afloop worden witte rozen uitgedeeld. “Hier, meisje”, zegt één van de andere bezoekers tegen me. “Neem die van mij ook maar. Jij kunt het harder gebruiken dan ik”. Ik ben geroerd door het gebaar. Wat lief. Wat staat ons nog te wachten? Ik weet het niet.

 

 

 

2 comments on “Mijn moeder heeft Alzheimer (2)
 1. Avatar Emile schreef:

  Beste Jacqueline,
  Dank voor je blog. Mooi dat je jouw verhaal met ons wilt delen.
  Ook bij mijn moeder is enige jaren terug Alzheimer geconstateerd. De ziekte is inmiddels vergevorderd, we hebben diverse stadia voorbij zien komen. Vorige week herkende ze mij niet meer….
  Ik heb altijd geprobeerd te ziekte te accepteren en te kijken naar wat mijn moeder nog wel kon. Ik heb haar nooit laten merken dat zij iets niet meer kon of wist, dat vond ik zielig. Ik gaf haar wel complimenten als iets goed ging.
  Zelfs nu, in dit stadium, kan ze “De Heer is mijn Herder” nog uit haar hoofd meezingen. Heerlijk om te doen, zowel voor haar als voor ons. Zingen is vaak nog lang mogelijk bij Alzheimer patiënten, is mijn ervaring.
  We kijken graag foto’s en soms zie je dan een twinkeling in haar ogen.
  Ik blijf het gesprek met haar aangaan en haar vertellen over haar kleinkinderen, mijn werk, de kerk etc.
  De liefde die zij ontvangt, doet haar zichtbaar goed. Ik liefkoos haar, pak haar hand, geef haar een kus. Geef haar nooit het gevoel dat zij er alleen voor staat. De chaos in haar hoofd is al zo groot…

  Ik wens je voor de komende tijd alle kracht toe bij de zorgen rondom je moeder. Tot slot wil ik graag het volgende gedicht met je delen:

  Do Not Ask Me to Remember

  Do not ask me to remember,
  Don’t try to make me understand,
  Let me rest and know you’re with me,
  Kiss my cheek and hold my hand.

  I’m confused beyond your concept,
  I am sad and sick and lost.
  All I know is that I need you
  To be with me at all cost.

  Do not lose your patience with me,
  Do not scold or curse or cry.
  I can’t help the way I’m acting,
  Can’t be different though I try.

  Just remember that I need you,
  That the best of me is gone,
  Please don’t fail to stand beside me,
  Love me ’til my life is done.
  – Owen Darnell

  • Avatar Jacqueline schreef:

   Dank je wel Emile voor je mooie woorden en prachtige gedicht. Ook ik probeer steeds te kijken naar de dingen die we nog wel samen kunnen doen zoals buiten rijden met haar rolstoel en liedjes neuriën. Hoewel de spraak weg is, herkent ze gek genoeg nog wel melodieën. Zo hebben we toch contact.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
2 september 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief