MENUMENU

Mijn moeder heeft Alzheimer (4)

Het proces van de ziekte van mijn moeder is niet te stoppen, niet te keren. Thuisblijven kan niet meer. Weer moeten we afscheid nemen.

Een telefoontje op donderdagavond. Mijn broer. De “zorg” heeft laten weten dat vier keer op een dag thuiszorg teveel is. Mijn moeder kan niet meer thuis verzorgd worden. Nee! Ik voel de brok in m’n keel opkomen. Hier was ze zelf zo bang voor. Opname in een verpleeghuis. Vanwege de urgentie kan ze meteen maandag terecht. Of we maar even de andere dag kunnen laten weten of ze komt. Ik rijd die avond naar mijn vader voor familieberaad, maar we hebben eigenlijk geen keus. Het meest pijn doen me nog de woorden van mijn vader. “Ik zou haar nog zo graag willen verzorgen, maar ik kan het echt niet meer”. Zijn schuldgevoel tegenover ons raakt me. Zijn onmacht tegen die alsmaar doorgaande ziekte. Ik begrijp hem heel goed.

Als ik zo zeur, moet je het zeggen!

Ik herinner me nog woorden van mijn moeder toen mijn oma nog leefde. “Kind, als ik later net zo zeur als oma, moet je dat tegen me zeggen hoor!” Mijn oma is 93 geworden en ze had ze allemaal nog heel helder op een rijtje. Was je maar zoals oma geworden, mam!

De lachkoningin

Ik denk aan onze belofte om haar niet in een tehuis te laten opnemen. Het voelt een beetje als falen ten opzichte van haar. Maar ze is hier echt beter af. Ze krijgt de zorg die ze nodig heeft. Maar het is toch pijnlijk als je haar ziet zitten tussen mensen met een pop op schoot, mensen die aaneengesloten op de tafel slaan, met mensen die erop los vloeken. Daartussen zit mijn moeder. Hier hoort ze toch niet tussen? Of toch wel? Ze lacht. Ze lacht heel veel. Ze noemen haar inmiddels de lachkoningin van de afdeling. Ze geniet zichtbaar van de manicure op maandag, het rolstoeldansen op dinsdag, het zingen op woensdag en de weeksluiting met bekende psalmen op vrijdag. Boos over haar ziekte is ze nooit geweest, terwijl daartoe alle reden was. Waarom ik? Nee, ze is eerder verdrietig. Wat een krachtige moeder heb ik. En wat voel ik me daardoor gezegend dat ze zo is! Gek hè in deze situatie?!

Een reactie op “Mijn moeder heeft Alzheimer (4)
 1. fieke schreef:

  Beste Jacqueline, Wat heftig. Er is dan geen keuze meer. Ik had echt geen idee. Wat knap dat je zo opgewekt bent. En dat je ernaast nog voor jan en alleman klaarstaat. Veel respect voor jou.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
16 september 2015
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars