Mijn moeder heeft Alzheimer (4)

Het proces van de ziekte van mijn moeder is niet te stoppen, niet te keren. Thuisblijven kan niet meer. Weer moeten we afscheid nemen.

Een telefoontje op donderdagavond. Mijn broer. De “zorg” heeft laten weten dat vier keer op een dag thuiszorg teveel is. Mijn moeder kan niet meer thuis verzorgd worden. Nee! Ik voel de brok in m’n keel opkomen. Hier was ze zelf zo bang voor. Opname in een verpleeghuis. Vanwege de urgentie kan ze meteen maandag terecht. Of we maar even de andere dag kunnen laten weten of ze komt. Ik rijd die avond naar mijn vader voor familieberaad, maar we hebben eigenlijk geen keus. Het meest pijn doen me nog de woorden van mijn vader. “Ik zou haar nog zo graag willen verzorgen, maar ik kan het echt niet meer”. Zijn schuldgevoel tegenover ons raakt me. Zijn onmacht tegen die alsmaar doorgaande ziekte. Ik begrijp hem heel goed.

Als ik zo zeur, moet je het zeggen!

Ik herinner me nog woorden van mijn moeder toen mijn oma nog leefde. “Kind, als ik later net zo zeur als oma, moet je dat tegen me zeggen hoor!” Mijn oma is 93 geworden en ze had ze allemaal nog heel helder op een rijtje. Was je maar zoals oma geworden, mam!

De lachkoningin

Ik denk aan onze belofte om haar niet in een tehuis te laten opnemen. Het voelt een beetje als falen ten opzichte van haar. Maar ze is hier echt beter af. Ze krijgt de zorg die ze nodig heeft. Maar het is toch pijnlijk als je haar ziet zitten tussen mensen met een pop op schoot, mensen die aaneengesloten op de tafel slaan, met mensen die erop los vloeken. Daartussen zit mijn moeder. Hier hoort ze toch niet tussen? Of toch wel? Ze lacht. Ze lacht heel veel. Ze noemen haar inmiddels de lachkoningin van de afdeling. Ze geniet zichtbaar van de manicure op maandag, het rolstoeldansen op dinsdag, het zingen op woensdag en de weeksluiting met bekende psalmen op vrijdag. Boos over haar ziekte is ze nooit geweest, terwijl daartoe alle reden was. Waarom ik? Nee, ze is eerder verdrietig. Wat een krachtige moeder heb ik. En wat voel ik me daardoor gezegend dat ze zo is! Gek hè in deze situatie?!

One comment on “Mijn moeder heeft Alzheimer (4)
  1. Avatar fieke schreef:

    Beste Jacqueline, Wat heftig. Er is dan geen keuze meer. Ik had echt geen idee. Wat knap dat je zo opgewekt bent. En dat je ernaast nog voor jan en alleman klaarstaat. Veel respect voor jou.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
16 september 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief