Mijn moeder heeft Alzheimer (5)

De moeder van Jacqueline heeft de ziekte van Alzheimer. In deze blogs neemt ze ons mee in het proces.

Moge de God van de vrede zelf uw leven in alle opzichten heiligen, en mogen heel uw geest, ziel en lichaam zuiver bewaard zijn bij de komst van onze Heer Jezus Christus. Hij die u roept is trouw en doet zijn belofte gestand. 1 Thessalonicenzen 5:23-24

Deze tekst zit de laatste tijd in mijn hoofd. Tijdens een kloosterdag van onze meditatiegroep overdachten we deze tekst. Ik blijf erin hangen. Mogen heel uw geest, ziel en lichaam zuiver bewaard zijn. Nou God, nu heeft u dan toch een steekje laten vallen bij m’n moeder. Maar ik kan me niet voorstellen dat God dat niet weet. Kan ze Hem nog met haar geest bereiken? Haar ziel is kwetsbaar en haar lichaam zit in de weg nu ze ook al in een rolstoel beland is.

God van de vrede

Dan word ik toch weer bepaald bij de eerste woorden. De God van de vrede. God straalt en deelt vrede uit. Door Zijn liefde en kracht zorgt Hij voor vrede. In de eerste maanden na de diagnose Alzheimer bij m’n moeder waren we allemaal wel een beetje opstandig, vooral m’n vader. Hij begreep niet waarom ze sommige dingen niet meer wist, waarom ze dingen op een andere plek in huis legde waardoor hij van alles kwijt was, waarom… En langzaamaan kwam ook die vrede bij hem. Een stuk acceptatie en overgave.

God kent haar toch zeker nog wel?

Ook al kent ze ons niet meer, God kent haar toch zeker nog wel? Hij kende ons al nog voordat we geboren werden. Voordat we zelf dus maar enige herinnering hadden. Dan denk ik dat hij ons ook moet kennen als we onze herinneringen kwijt zijn, als we zelfs onze eigen naam niet meer weten. Die gedachte brengt vrede in mijn hart. Ook dank ik Hem voor de mooie momenten die ik nog wel samen met m’n moeder kan beleven. Ik kan haar nog duwen in haar rolstoel en samen met haar genieten van de vogels, ondertussen neuriën we samen liedjes van de New London Chorale, haar favoriete muziek (die kent ze nog wel!). Daarvoor ben ik dankbaar. En wanneer ik haar liefdevol en integer aanraak, heeft dat invloed op haar ‘geest en ziel’. En dan straalt ze van binnenuit. Dank aan de God van de vrede.

Wanneer ervaar jij dat je van binnenuit straalt?

 

 

One comment on “Mijn moeder heeft Alzheimer (5)
  1. Avatar fieke schreef:

    Ik begrijp de aanvankelijke opstandigheid maar al te goed! En wat knap dat je dat weet om te zetten naar overgave en acceptatie. Denk de moeilijkste opgave die er is. Knap om te kijken wat er wel is. Dat je zo´n ingewikkeld proces in een paar woorden weet te vatten, bijzonder.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 september 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief