MENUMENU

Mijn moeder heeft Alzheimer (5)

De moeder van Jacqueline heeft de ziekte van Alzheimer. In deze blogs neemt ze ons mee in het proces.

Moge de God van de vrede zelf uw leven in alle opzichten heiligen, en mogen heel uw geest, ziel en lichaam zuiver bewaard zijn bij de komst van onze Heer Jezus Christus. Hij die u roept is trouw en doet zijn belofte gestand. 1 Thessalonicenzen 5:23-24

Deze tekst zit de laatste tijd in mijn hoofd. Tijdens een kloosterdag van onze meditatiegroep overdachten we deze tekst. Ik blijf erin hangen. Mogen heel uw geest, ziel en lichaam zuiver bewaard zijn. Nou God, nu heeft u dan toch een steekje laten vallen bij m’n moeder. Maar ik kan me niet voorstellen dat God dat niet weet. Kan ze Hem nog met haar geest bereiken? Haar ziel is kwetsbaar en haar lichaam zit in de weg nu ze ook al in een rolstoel beland is.

God van de vrede

Dan word ik toch weer bepaald bij de eerste woorden. De God van de vrede. God straalt en deelt vrede uit. Door Zijn liefde en kracht zorgt Hij voor vrede. In de eerste maanden na de diagnose Alzheimer bij m’n moeder waren we allemaal wel een beetje opstandig, vooral m’n vader. Hij begreep niet waarom ze sommige dingen niet meer wist, waarom ze dingen op een andere plek in huis legde waardoor hij van alles kwijt was, waarom… En langzaamaan kwam ook die vrede bij hem. Een stuk acceptatie en overgave.

God kent haar toch zeker nog wel?

Ook al kent ze ons niet meer, God kent haar toch zeker nog wel? Hij kende ons al nog voordat we geboren werden. Voordat we zelf dus maar enige herinnering hadden. Dan denk ik dat hij ons ook moet kennen als we onze herinneringen kwijt zijn, als we zelfs onze eigen naam niet meer weten. Die gedachte brengt vrede in mijn hart. Ook dank ik Hem voor de mooie momenten die ik nog wel samen met m’n moeder kan beleven. Ik kan haar nog duwen in haar rolstoel en samen met haar genieten van de vogels, ondertussen neuriën we samen liedjes van de New London Chorale, haar favoriete muziek (die kent ze nog wel!). Daarvoor ben ik dankbaar. En wanneer ik haar liefdevol en integer aanraak, heeft dat invloed op haar ‘geest en ziel’. En dan straalt ze van binnenuit. Dank aan de God van de vrede.

Wanneer ervaar jij dat je van binnenuit straalt?

 

 

Een reactie op “Mijn moeder heeft Alzheimer (5)
 1. fieke schreef:

  Ik begrijp de aanvankelijke opstandigheid maar al te goed! En wat knap dat je dat weet om te zetten naar overgave en acceptatie. Denk de moeilijkste opgave die er is. Knap om te kijken wat er wel is. Dat je zo´n ingewikkeld proces in een paar woorden weet te vatten, bijzonder.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
23 september 2015
Kaarsjes:
 •  

  Liesbeth

  Mensen geef elkaar een hand Liefde kent geen kleur of stand Zwart of wit of arm of rijk In ons hart zijn wij gelijk Mensen kijk elkaar eens aan Tracht elkander te verstaan Wilt gij niet wat u geschiedt Doe dat ook een ander niet Eenmaal zal die boodschap door de wereld gaan Probeer een lichtdrager te zijn.
 •  

  De ontheemde mens.

  Zembla. Een nieuw begin? Terwijl ik een kaarsje ontsteek. In gedachten en gebed denk ik aan hen die uit hun huis gezet zijn.Oud en Jong. Leg het neer in uw hand.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer vraag u om kracht om moed en vertrouwen. U heeft uw Woord aan ons gegeven. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij. Amen.
 •  

  Mijn moeder

  Dat ze Liesbeth Hofman en alle moslims aan de varkens voeren.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars