MENUMENU

Mijn vriend, Pierre

Christian Wisse deelt zijn leven met echtgenoot Pascal, twee honden Lola en Lousie en een kater van 9 kilo: Amadeus. Hij geeft ons regelmatig een inkijkje in zijn leven in een piepklein dorpje op het Zuid-Franse platteland. Vandaag vertelt hij over een bijzondere vriendschap.

Pierre was getrouwd met Josette, hij was de grootvader van Rafael en Lily. Hij leefde een teruggetrokken leven, dol op jagen, zijn tuin, zijn kleinkinderen en zijn borreltje. Maar je zag hem niet in het dorp.

Ik leerde Pierre kennen een uur, nadat hij gehoord had dat Rafael was overleden, op tweejarige leeftijd. Zijn schoondochter had me gevraagd of ik naar ze toe wilde gaan, omdat ze bang was en niet bij hun kon zijn. Nooit, nee, nooit vergeet ik meer de stille tranen, die stroomden over zijn gezicht. We werden vrienden vanaf dat moment. Goede vrienden, zonder veel tegen elkaar te zeggen.

Het liefst kwam hij alleen, wat later op de avond, een goed glas whisky, een haardvuur en voor we het wisten was het vier uur in de morgen. We spraken over het leven, het geloof, de pijn van het leven, maar ook over het mooie van het leven, want Pierre was een rasoptimist, in tegenstelling tot Josette.

Pierre had veel gelezen, had veel geleefd. De kerk vond hij maar armoe. De natuur was zijn bijbel.

Een goed jaar na Rafael is Pierre plotseling overleden. Josette vroeg of ik een bijbeltekst wilde voorlezen tijdens de uitvaartdienst in de kerk. Ik koos voor de woorden van Paulus over de liefde maar paste het laatste stukje aan: intussen blijven deze drie bestaan: geloof, hoop en liefde. Maar daarvan is de liefde voor de natuur de grootste.

Ik heb de Bijbel dus een klein beetje aangepast* voor Pierre. Veel mensen zullen daar onrustig van worden. Maar daar ging het niet om. Het ging om Pierre, dat hij mag rusten in vrede.

*Hier vind je de originele Bijbeltekst van 1 Kor 13:13

Welke vriendschap is voor jou van onschatbare waarde?

Fotografie: Angelo Amboldi
Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
13 augustus 2015
Kaarsjes:
 •  

  Vluchtelingen.

  In gedachten en gebed denk ik aan hen die gevlucht zijn terwijl ik de kaars ontsteek. Leg het in gebed neer in de hand van God.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer ik vraag u om kracht om moed en vertrouwen. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij help ons op de weg die wij gaan amen.
 •  

  Jula en haar vader, moeder en broertje

  troost en kracht in het leven zoals het gegeven is.
 •  

  Mezelf

  Voor een tweede kindje... En vertrouwen dat God voor mij zal zorgen. Dat er niet weer opnieuw complicaties zullen zijn. Heer ik bid u om.een wonder. Ontferm u over ons!!!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars