Minder ruzie maken? Tip: schrap ‘altijd’, ‘nooit’ en ‘moeten’

In een gezin kan de spanning aardig oplopen, al is het alleen maar vanwege de troep die je huisgenoten achterlaten. Wil je ook iets beschaafder met de rest omgaan? 

Tip 1. Probeer de ander zijn gedrag te scheiden van jouw oordeel

Als je boos bent op iemand lijkt het opsommen van vervelende eigenschappen heel makkelijk en vanzelf te gaan. ‘Hij is gewoon bloedirritant, zij zeurt alleen maar. Goh, wat ben je toch een ontiegelijke rommelkont.’ Het is misschien wat lastig, maar probeer eens gewoon te zeggen wat er gebeurt zonder daar een waardeoordeel op te plakken. Bijvoorbeeld: ‘Ik kwam in de gang die ik net had opgeruimd en nu liggen er overal jassen en schoenen…’ Als je vervolgens even een stilte laat vallen, is er misschien ook nog een kleine kans dat de rest in actie komt.

Tip 2. Schrap ‘zou moeten’ en ‘moeten’

‘Moeten’ is commanderend en in ‘zou moeten’ schuilt een subtiele veroordeling. En er zit een vrij dwingende verwachting in van jouw kant. Beter kun je gewoon zeggen wat voor jou belangrijk is. Dus in plaats van: ‘Je zou je excuses moeten aanbieden’ kun je ook zeggen: ‘Ik vind het belangrijk dat we met respect met elkaar omgaan.’ (Probeer dit laatste overigens te zeggen zonder met je ogen te rollen).

Tip 3. Overdrijf niet

Je weet wel, woordjes als: nooit en altijd. Die zijn natuurlijk killing. ‘Je zegt noooooit dat je van me houdt’. Tja, ten eerste is het waarschijnlijk niet waar en je maakt het veel groter dan het is. Bovendien blijf je weg van je oorspronkelijke vraag. Wat is het wat je graag zou willen? Zeg dát dan liever.

Tip 4. Leg uit wat het met jou doet

Als je uitlegt wat voor gevoel een ander jou geeft, creëer je ruimte voor een gesprek. Dan kan er begrip komen en beland je niet op de weg van verwijten en verwachtingen.

Heb jij nog een goede anti-ruzietip? Deel ‘m met ons!

 

bron: vilna.nl

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
16 januari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief