Minder streng zijn voor jezelf

Wat doe jij als je een foutje maakt? Of als het even niet zo lekker loopt in een relatie met een persoon? Kun je dan begripvol en aardig zijn voor jezelf?  Ik ben in zo‘n geval niet zo aardig voor mezelf. Terwijl ik ook zou kunnen denken: een foutje maken kan toch gebeuren?

Laatst sprak ik met theoloog Anneke van der Velde. We spraken over het starten met een nieuwe baan of een nieuwe klus. Dan kun je je ook best zorgen maken en streng zijn voor jezelf. Ze attendeerde me op een tekst uit de Bijbel over de lelies in het veld. Soms maak je je je zorgen, dat is menselijk. En het is ook goed, want daaruit komen plannen voort. Je voelt je dan verantwoordelijk en bent betrokken.

Kijken naar de vogels en de bloemen

Anneke zei: “Je weet ook wat uiteindelijk het belangrijkste is in het leven:  ‘Zoek eerst het Koninkrijk van God, en zijn gerechtigheid’. Het gaat hier dus niet om er maar zorgeloos op los te leven. Maar prioriteiten stellen, en voortdurend in het oog houden waar je het uiteindelijk voor doet. Dan mag je je kleine zorgen relativeren. En kijken naar de vogels en de bloemen. En weten dat je in Gods zorg -net als de vogels en de bloemen- bent geborgen.”

Morgen weer een dag

Anneke´s woorden helpen mij om minder hard te zijn voor mezelf. Het is een nieuwe manier van denken. Maar het lukt natuurlijk niet in één keer. Anneke gaf deze wijze les mee aan haar kinderen: “Als het niet lukt, heb je altijd weer een tweede kans. En een derde.” Wat een een fijne gedachte is dat! Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.

Deel dit verhaal:
Anneloes van 't Hof

Geschreven door:

Thema: Blog
19 september 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief