MENUMENU

Mindfull botsen

Overkomt jou dat ook wel eens? Dat je in een onbewaakt ogenblik in de auto, je bent wat in gedachten, onbewust harder op het gaspedaal trapt? En dan moet je ineens plots in de remmen om vervolgens op een haar na de bumper voor je niet te raken? Tot nu toe ging het bij mij altijd gelukkig goed. Met de adrenaline nog in m’n keel bedenk ik dan dat ik het toch wat rustiger aan moet doen.

Botsautootjes.

Anders dan in de botsautootjes! Was altijd dikke pret op de kermis. Zo hard mogelijk trappen op de pedalen om dan keihard tegen een ander op te knallen. In zo’n drie minuten zoveel mogelijk anderen raken. Maar in het dagelijks leven kan je het beter anders doen. Als je doelbewust confrontaties opzoekt, heb je altijd het gevoel in onvrede te leven.

De zwembadoefening

Om de hectiek van het dagelijks leven beter aan te kunnen, ben ik een 8-weekse mindfullnesstraining gaan doen. Onderdeel daarvan is de zogenaamde ‘zwembadoefening’. We bakenden een blok op de grond af met matten. Die matten waren de rand van het zwembad en met de groep cursisten moesten we in het ‘zwembad’ springen. Met je ogen dicht heen-en-weer lopen. Natuurlijk botste je daarbij voortdurend tegen een ander op. Als dat gebeurde moest je zeggen ‘Sorry mijn fout’. Bij de tweede oefening moesten we zeggen ‘Ik was hier het eerst’. En bij de derde keer botsen moesten we constateren dat het er gewoon was en dat dat ook goed was. Bij het evalueren vertelden we elkaar hoe elke oefening gevoeld had. We waren het erover eens dat de derde gedachte het fijnst was. Ik mag er zijn, maar de ander ook.

Heb je vijanden lief’ (Lucas 6:27, 35)

Het heeft me in ieder geval geleerd om te gaan met confrontaties en met compassie naar de ander te kijken. Niet meteen mijn recht willen behalen. Dat blijft een leerproces, want anderen kunnen wel eens het bloed onder je nagels vandaan halen. Zeker in werksituaties. De ene keer ben ik geneigd te zeggen “Sorry mijn schuld”, maar de andere keer zeg ik ”ja hallo ik stond hier het eerst”. Ik denk dan aan Jezus die zelf één en al compassie was en zei “Heb je vijanden lief”.

Botsen is niet erg, zolang het maar niet tot ‘wraakacties’ leidt. Deze rit duurt tenslotte geen drie minuten maar een leven lang. De mindfullnesstraining eindigde met het denken aan iemand die je niet graag mag en hem/haar in gedachten het goede toewensen. Jezus zou zeggen “Bid voor de mensen met wie je misschien nog moeite hebt. Zie en zeg: ‘Ik zegen je’.

Een lastige opgave?

 

foto: Eric bij de Vaate
Een reactie op “Mindfull botsen
 1. Diederick schreef:

  Mooi hoor, Jacqueline

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
23 maart 2016
Kaarsjes:
 •  

  Zorgverleners.

  Geef vrede door van hand tot hand. De sterke,zachte hand zij dank, die meer dan troost kan geven: als woorden stokken, spreekt de hand in vriendschap, steun en zegen.
 •  

  mijn grote liefde

  dat wij samenkomen en dat je echt definitief gaat kiezen voor mij en onze kleine meid. ik hou van je met heel mijn hart. Laat ons alstublieft samen gelukkig worden. Dit is mijn liefste wens. ik wil je gelukkig maken en al mij n liefde geven.
 •  

  Mijn ouders

  Het spijt mij dat ik jullie niet kon geven wat ik graag wilde geven als zoon. En dit spijt me oprecht . Ik mis jullie .
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars