“mini-hoofd op een groot lichaam”

“Kritisch naar jezelf kijken is heel moeilijk. Waarom hebben veel vrouwen in het Noorden opgeschoren haar van achter, een lange kruin en aan de zijkant een mannenkapsel? Hebben de kappers daar goedkoop samen een mal ingekocht en knippen ze nu bijna alle vrouwen zo?”.

Dit schrijft presentatrice Catherine Keyl in haar column in De Telegraaf.
Volgens Keyl zijn de vrouwen uit het noorden ook nog eens te dik. “Dus het effect is een mini-hoofd op een groot lichaam.”

Catherine Keyl

Foeilelijk

Je zult toch een vrouw zijn en uit het noorden van het land komen. Catherine ‘verontschuldigt’ zich ook direct: “Er zullen ongetwijfeld heel veel mensen het niet met me eens zijn, maar ik vind het zo jammer dat vrouwen die er prachtig uit zouden kunnen zien door kappers en verkeerde adviezen foeilelijk worden gemaakt.”

Nou, dat heeft ze geweten, want er kwam nogal wat kritiek over haar heen, dat ze vervolgens weer afwimpelde met “waar maken mensen zich toch druk over”.  Dat was eigenlijk precies wat ik dacht na het lezen van haar column, want als je er een column over schrijft, ben jij toch eigenlijk degene die zich er druk over maakt, over het uiterlijk van Noordelijke vrouwen.

Kwestie van Smaak?

Laat ik nu ook een vrouw uit het noorden van het land zijn. En een heel kort kapsel hebben. Ik noem het altijd een ‘Sinead O’Connor -kapsel.

Sinéad O’Connor

En twee jaar geleden was ik ook te dik. Daar heb ik weliswaar iets aan kunnen doen, niet omdat ik het zo lelijk vond, maar puur om gezondheidsredenen. Voel ik me nu aangesproken door mevrouw Keyl? Nee, absoluut niet, want ik maak me er niet druk over. Dat zouden anderen ook niet moeten doen en Catharine Keyl zou er niet eens over moeten beginnen.

Maar waarom er dan toch over schrijven?

Omdat ik merk dat veel mensen zich er wel druk over maken, over dat uiterlijk. Catharine Keyl dus, maar ook al die mensen die zich aangesproken voelen en er op reageren. Omdat veel mensen vinden dat je er op een bepaalde manier ‘hoort uit te zien’ en doe je dat niet, dan hoor je er niet bij of word je zelfs ‘foeilelijk’ gemaakt.

In de mode

Jammer. Want je zult er maar niets aan kunnen doen, door allerlei omstandigheden. Maar nog belangrijker: schoonheid zit toch niet in je kapsel, in make up, kleding of een perfect lichaam? En het is niet eens alleen een kwestie van smaak. Het is misschien een cliché, maar schoonheid zit van binnen! Kritisch naar jezelf kijken is inderdaad heel moeilijk, maar dan niet naar het uiterlijk, want dat kan iedereen in alle spiegels om ons heen. Maar kritisch naar binnen kijken, dat is best lastig. Zit het daar binnen een beetje netjes in omgang met anderen. Daarbinnen is maar één term al eeuwenlang in de mode: Liefde! Voor jezelf en de mensen om je heen.

 

 

3 comments on ““mini-hoofd op een groot lichaam”
  1. Avatar MAGRIET TASELAAR-VEGTER schreef:

    WEER EENS HEEL MOOI EN INSPIREREND GESCHREVEN MARLEEN

  2. Avatar Mar schreef:

    Soms denk ik ook wel eens: ik zou er wel mooier uit kunnen zien als ik daar mijn best voor deed..maar doe dit bijna nooit..ik ben blij dat ik nog altijd slank ben, daar doe ik wel moeite voor. En best wel streng in wat ik eet..sinds een jaartje of 25.

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
23 september 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief