Mist

Ik doe de gordijnen open en kijk naar buiten. Mist! De wereld is klein en de overkant van de weg is niet te zien. Af en toe doemt er een auto op uit het niets en is ook zo weer uit het zicht verdwenen.

Vogels.

Gelukkig trekken de vogels zich niets aan van die kille grijze wereld. Op hun gewone tijd komen ze hun graantje meepikken. De meesjes en de heggemussen hangen aan de vetbolletjes. Het roodborstje kijkt vanaf de schotelantenne toe. Hij probeert af en toe te landen op het lekkere etensbolletje, maar nee, hij is niet gemaakt om hangend zijn kostje bij elkaar te scharrelen. Toch wil hij mee-eten en jawel, de heggemussen maken er een potje van. Er valt het een en ander op de grond en zo komt ook het roodborstje aan zijn trekken. Ook het winterkoninkje hapt schuw mee van de grond.

Afval.

Ik mijmer verder. Hoe gaat het bij ons mensen. Af en toe schrik ik wat een hoeveelheid afval ik nog in mijn kliko’s gooi. Weer te veel gekocht, te veel gekookt. En toch probeer ik zo goed mogelijk in te schatten. De schuld ligt volgens mij bij de grote supermarkten, waar ik eens in de week mijn inkopen doe. Als ik ooit weer eens in de bewoonde wereld zal gaan wonen zal ik vaker boodschappen doen en zal ik minder voorraad hebben. Minder kopen, minder afval produceren.

Rentmeesterschap.

Door het raam zie ik de wijdte van het prachtige Noord-Hollandse land. Een stukje van de wereld wat me lief is geworden, een stukje waarvan ik me daadwerkelijk “rentmeester” voel. Dat gevoel zal ik proberen mee te nemen als ik ooit elders in een appartement woon, wanneer ik boodschappen doe.

Rentmeesterschap, de aarde beheren. We kunnen er allemaal een stukje aan bijdragen. Letten op het energie gebruik, letten op wat we eten, letten op wat we inkopen.

En weer komen de vogels.

Nog is het grijs buiten, de mist trekt nauwelijks op, maar daar komen de vogels alweer. Hun kleine portie halen. Misschien iets meer nu het vriest, maar zeker niet te veel, want waarom zouden ze…

foto A.Smith
Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
1 februari 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief