Van moed en liefde

Nelson Mandela werd afgelopen week herdacht. Een bijzonder en inspirerend mens. Moedig en vastberaden toen hij werd vervolgd. Eenvoudig en verzoenend toen hij overwon. ‘Hij haalt het beste in ons naar boven’, zei Barack Obama.

Indrukwekkend vond ik de bijeenkomst in Soweto. Obama was één van vele sprekers. Het viel me op hoe elke spreker een eigen visie op Mandela gaf. De één benadrukte zijn moed en strijdbaarheid. Een ander zijn eenvoud en nederigheid. De een zijn uitzonderlijkheid, de ander zijn menselijkheid. En ineens dacht ik: het is net als met verhalen over Jezus.

Kwetsbaar mens

Alleen al in de Bijbel vinden we vier beschrijvingen van Jezus’ leven. Vier evangeliën. Elk met een eigen invalshoek. Met eigen accenten. Een van die verhalen komt van Mattheüs.

Mattheüs’ visie op Jezus doet me denken aan de speech van Obama (vanaf 2:36:04). Hij benadrukt de menselijkheid van zijn bestaan. Heeft oog voor het moeilijke en kwetsbare begin van zijn leven. Dat hij als kind vervolgd werd en met zijn ouders als vluchteling leefde (hoofdstuk 2).

Als we Jezus idealiseren en op een wolk boven onze wereld zetten, heeft dat een prijs. Het maakt hem onbenaderbaar. Een ontzagwekkende koning, aan wie je je als gebrekkig mens niet durft vertonen. Zó ideaal, dat je niet meer ziet wat hij met jouw eenvoudige leven te maken kan hebben.

Verstoten vrouwen

Mattheüs doet dat beslist niet. Hij vertelt over de familie van Jezus en noemt met name die moeders, die in de ogen van de moraalridders van toen niet deugden (Mt 1:1-17). Weduwen (Tamar en Ruth), een verstoten vrouw (Tamar), een hoer (Rachab), de vrouw van een andere man (Batseba).

En in dat rijtje plaatst Mattheüs dan Jezus’ eigen moeder Maria. Nog ongehuwd, maar al zwanger. En van wie? Jozef, haar verloofde, denkt niet dat hij de vader is. Maar hij wil haar niet openlijk te kijk zetten. (Ze had gestenigd kunnen worden.) In plaats daarvan wil hij er stilletjes vandoor gaan. Dan kunnen de mensen hem de schuld geven en blijft Maria gespaard.

Moed

Het had weinig gescheeld of Jezus was opgevoed door een alleenstaande moeder. Een verstoten vrouw. Maar dan krijgt dit jonge leven een andere wending. In een droom krijgt Jozef te horen, dat het kind van Maria óók een kind van God is.

“Jozef, zoon van David, wees niet bang je vrouw Maria bij je te nemen, want wat in haar verwekt is, is van de heilige Geest.” (Mt 1:20)

Een kind, tot leven gewekt door de adem (=geest) van God. Zoals alle mensen. Zoals alles wat leeft. (Psalm 24)

Jozef komt tot inkeer. En wordt een echtgenoot en vader. Niet langer bang voor menselijke vooroordelen. Niet langer bang om te trouwen met een zwangere vrouw. (Wat zullen de mensen denken!)

Liefde

Mattheüs wil dat we beseffen, dat Jezus in zo’n kwetsbaar gezin ter wereld komt. Niet in een paleis. Niet in rijkdom. Niet in een keurig nette familie.

Ik vind dit echt goed nieuws. Voor iedereen. Voor jou, als je door ‘keurig nette’ mensen veroordeeld wordt. Als je denkt dat God eisen aan je stelt waaraan je toch nooit kunt voldoen. Als je je daarom maar liever verbergt voor God. Juist in Jezus, dit haast ongewenste kind, heeft God zijn liefde voor de mensen laten zien. Zou Hij dan ook niet van jou houden?

God laat zijn liefde steeds weer zien. In het leven van verstoten en vervolgde mensen. Zoals, dat geloof ik, ook in Mandela’s leven. In alle eenvoud, als mens onder de mensen.

Foto: Carbon-Fibre Media, Flickr.com
One comment on “Van moed en liefde
  1. Avatar Willy van Kampen. schreef:

    Wat een mooie uitleg overJezus, zo heb ik het nooit gelezen.
    Zo komt Jezus veel meer tot leven als mens tussen mensen.
    Dankjewel.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
16 december 2013
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief