“Ik moet helemaal niks. Het is allemaal genade.”

Hebben jullie ook van die ‘familie uitspraken?’ Bovenstaande is er één in ons gezin. Mijn man zegt het met enige regelmaat en het is een uitspraak die hij heeft overgenomen van zijn vader, die helaas al lang niet meer onder ons is.

Tips minder ruzie te maken

Deze week kwam de uitspraak een paar keer in me op. Allereerst bij het lezen van de blog hier op MijnKerk.nl met tips om minder ruzie te maken. Tip 2: Schrap ‘zou moeten’ en ‘moeten’. De tip toverde gelijk een glimlach op mijn gezicht. Want als ik íets niet meer zeg tegen manlief is het wel het woord ‘moeten’.

Je moet even…

In het begin van onze relatie gebruikte ik het nog nietsvermoedend: “Je moet even dit of dat”. In het begin was hij, verliefd als hij was natuurlijk, nog mild, maar gaandeweg werd het mij steeds duidelijker dat het menens was. Tot het er een keer schreeuwend uit kwam: “Ik móet helemaal niks!”  Oeps!

Rode lap

Het woord ‘moeten’ werkt bij mijn man als een soort rode lap op een stier. Ik las deze week al in een reactie van iemand dat er meer mensen zijn, die daar heel fel op kunnen reageren. Inmiddels ben ik zover dat ik het woord moeten niet meer gebruik. Alleen soms, maar dan is het gekscherend bedoeld en komt steevast die mooie uitspraak: “Ik moet helemaal niks. Het is allemaal Genade.”

Vinden dat ook anderen iets moeten

Later in de week viel mij op dat er veel mensen zijn die vinden dat wij iets móeten wat zijzelf belangrijk vinden.  Al helemaal als het gaat om onze kinderen. In dit geval ging het over boeken lezen. Moet je kinderen verplichten een boek uit te lezen. De meningen waren wat verdeeld. Ik hou zelf heel veel van lezen en merk dat mijn dochters het ook graag doen. Maar mijn zoon (13) vindt het vreselijk. Al van jongs af aan. Uiteraard heb ik geprobeerd hem te overtuigen, maar inmiddels heb ik mijn pogingen gestaakt. Hij houdt er gewoon niet van.

Werkt het averechts?

Die ervaring probeerde ik te delen, maar ik kreeg geen schijn van kans. Lezen is belangrijk dus móeten die boeken uit. Hoewel ik er ook van overtuigd ben dat lezen belangrijk is, hik ik aan tegen dat verplichte lezen. Er zijn gewoon kinderen die het ècht niet leuk vinden, om welke reden dan ook en dan werkt verplichten misschien wel averechts.

Niet alleen in kleine kring

Het is maar een voorbeeld van iets wat ik deze week tegen kwam, maar het is natuurlijk op veel meer gebieden aan de orde. “Zo doe ík iets en dat is goed, dus moet jij het ook zo doen.” Ook in kerken en op het gebied van geloven is het zo. “Ik geloof op deze manier en dat is goed en dus moet jij het ook zo doen.”

Vrij

Ik denk dus dat de tip van afgelopen week om ‘moeten’ en ‘zou moeten’ te schrappen om minder ruzie te hebben niet alleen geldt voor de lieve vrede in het gezin, maar dat het veel breder is. Laat elkaar vrij. En als je graag met mensen optrekt die hetzelfde belangrijk vinden en willen, zoek die dan op, maar verplicht anderen nergens toe.

Mahaam!

Als ik nu tegen mijn zoon zou zeggen dat hij een bepaald boek echt móet lezen, weet ik al precies wat hij gaat zeggen. Want de familie-uitspraak gaat blijkbaar over van vader op zoon: “Mam, ik móet helemaal niks. Het is allemaal Genade”.

Dus ik kijk wel uit!