Je moet nú naar buiten!

Jacqueline is op wintervakantie in Noorwegen. Nee, voor haar geen winterzon, maar wel prachtige ervaringen in de natuur en misschien ziet ze het noorderlicht ook. Maar dan moet ze wel geluk hebben.

Wintervakantie

Langzaam word ik wakker en ik voel me een beetje gedesoriënteerd. Ik lig in een houten bedstee. Ineens ben ik dan toch echt wakker en weet het natuurlijk weer, we zijn op namelijk op wintervakantie in midden-Noorwegen.
Vandaag gaan we een huskysafari doen. De afgelopen dagen hebben we ook al een sneeuwscootertocht gedaan en een rendierboerderij bezocht. Buiten ligt een dik pak sneeuw. Wat is het een sprookjesachtige wereld. De bomen en daken bezwijken bijna onder de dikke laag sneeuw. Het is echt magisch om te zien.

Sneeuwscootersafari

Ik geniet van de snelheid en actie die je voelt tijdens een sneeuwscootersafari. Het eerste stuk gaat over smalle bospaden, je moet hier echt wel even goed opletten dat je goed stuurt. Het gaat nog niet zo snel, maar dat is prima, want zo kan je volop genieten van de besneeuwde bossen en het prachtige landschap om dan bij de “hütte” van de gids uit te komen in the middle of nowhere. Je hoort werkelijk niets.

Wat een stilte

Wat een weldaad is dat. Je hebt echt het idee dat je mijlenver van de bewoonde wereld vandaan bent. “Ik zou hier op deze plek wel de hele dag kunnen doorbrengen” zei mijn vriendin. De ideale plek voor meditatie.

Huskytocht

De huskytocht is wat intensiever om te doen. Als je de huskyfarm op komt lopen, beginnen de honden van opwinding al te blaffen en dat houdt het eerste half uur niet meer op. Het is zo bijzonder om mee te maken. Staande op je slee van het geblaf ineens naar de intense stilte. Het enige dat je hoort, is de slede die door de sneeuw glijdt en het gehijg van de honden. Genieten!

Je moet nu naar buiten!

Op één van de avonden hebben we het over het noorderlicht. Zullen we het nog te zien krijgen? We rekenen er maar niet op. Totdat ik ineens ’s avonds laat een appje krijg van een collega die daar woont. “Je moet nu naar buiten gaan! Het noorderlicht is te zien!” Volgens mij heb ik nog nooit zo snel mijn jas en wanten aangetrokken. Daar staan we dan, gewoon in de hoofdstraat, vol verbazing en verwondering kijkend naar dit spektakel, dit wonder van de natuur. Het is zo intens en zo bijzonder. Je zou er haast een beetje emotioneel van worden. Een lichtshow in de lucht. Elke seconde veranderen de bewegingen.

Zien, soms even

Na een half uur is het weer weg. Ik moet denken aan “Zien, soms even” , een gedicht van Huub Oosterhuis. Zeker in deze tijd voor Pasen komt die zinsnede weer bij me op. Vorig jaar voor vlak voor Pasen is mijn moeder overleden. Dan is even alles grauw en zwart om je heen, maar toch is het ook weer lente geworden. De tulpenbollen komen altijd weer op en de narcissen staan weer in bloei. Er zijn mensen om mij heen die troost hebben geboden.

Naar buiten en even stil zijn

Zo krijgt alles van het gewone leven een bijzondere glans. En ik besef, diep van binnen, dat wij niet voor de grijsheid en de grauwheid zijn bestemd, maar voor het licht. Dat verlangen houdt een mens op de been. Alleen moet je de lichtpunten wel zien. Daarvoor moet je naar buiten, nú. En…soms ook maar even stil daarbij zijn.

 

foto: M. Elferink

 

2 comments on “Je moet nú naar buiten!
 1. Avatar mar schreef:

  Mooi!
  Mijn moeder is ook ziek en ik merk meer verbondenheid met familie dan anders..
  Die reis lijkt mij prachtig, heb ook al eens folders bekeken..

  • Avatar Jacqueline Snijders schreef:

   Ja, mooi is te merken dat je als familie hechter wordt als een ouder ziek is. Ik heb het ook wel als een zegen ervaren dat ik voor mijn moeder heb mogen zorgen, om zo iets terug te kunnen doen voor de liefdevolle zorg die zij altijd voor mij had. Sterkte ook hoor. En de reis…die is inderdaad de moeite waard!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
3 april 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief