Waarom staan die stenen daar?

Regelmatig maak ik een fietstochtje door de polder en dan kom ik altijd een klein monument tegen, een lantaarn, verdroogde bloemen, vaak nog in plastic verpakt.

De auto’s op de rijweg gaan er met vliegende vaart aan voorbij, maar de oplettende fietser ziet het en vermoedt dat dit een plek is waar iemand door een verkeersongeluk is overleden.

Verhaal

Overal waar mensen zijn, vind je monumenten als deze. Het is een oeroud gebruik om iets neer te zetten op een bijzondere plek en daar een verhaal aan te verbinden. We drukken er mee uit dat we nooit willen vergeten wat er is gebeurd. Vaak zijn het monumenten die verbonden zijn aan verhalen van verdriet en lijden, zoals oorlogsmonumenten of een kleine gedenkplek in de berm.

Overbodig

In de Bijbel in Gewone Taal kom ik (in Jozua 4) een bijzonder verhaal tegen over het oprichten van twee monumenten bij één gebeurtenis. Het volk trekt door de Jordaan en komt eindelijk na veertig jaar in het beloofde land. Het wordt een bevrijdingsmonument.
Merkwaardig vind ik het dat Jozua een monument opricht midden in de rivier. Het lijkt een totaal overbodige daad. Zodra het water weer terug komt zijn de stenen verborgen onder het water.

Betekenis

Bij het andere monument, dat aan de oever wordt opgericht, wordt van alles verteld. Hoe het wordt samengesteld en wat de bedoeling er van is. Hier krijgt het zin en betekenis. Het is een herinnering uit het verleden, met het oog op de toekomst voor Israël en alle volken op aarde. Iedereen moet weten dat de God van Israël een bevrijder was, is en zijn zal. Dat verhaal moet blijven doorgaan.

Bevrijding

Het lijkt me eigenlijk wel een bijzondere gedachte dat er ook sporen te vinden zijn van mensen die hun bevrijding hebben gevonden op een bepaalde plek. Op Lindisfarne kwam ik deze anonieme stapelingen van stenen tegen (zie foto). Je kunt er van alles bij verzinnen. Stel dat ze zouden staan voor bevrijding, als de last die achtergelaten wordt, na een moeilijke periode uit iemands leven. Deze zomer ga ik tijdens mijn vakantie nog een keer naar dit heilige eiland. Wie weet, wat ik daar kan achterlaten, om als een vrij en uitgerust mens weer thuis te komen.