Mooi onkruid

Elk jaar begin ik vol goede moed in de tuin. Maar de ideale tuin wordt het nooit. Hoewel…

Hoopvol

Heerlijk, de tuin is nog lekker schoon, zonder onkruid. En als het laatste oude blad is opgeruimd, kan ik – met het goede voornemen alles nu wel goed bij te houden – opnieuw beginnen. Op schone grond. en vol plannen wat ik wil gaan zaaien in de moestuin. En als er straks is gezaaid, dan ligt alles er mooi strak bij, klaar voor wat komen gaat. Het begin is erg hoopvol, dat geeft al voldoening op zich.

Rommeltje

Toch komt steeds de klad er weer in. Niet alleen omdat het onkruid sneller groeit dan ik kan bijhouden, maar ook omdat zaadjes niet opkomen, planten niet goed groeien, verdorren, luis krijgen of op een andere manier mijn verwachtingen niet waar maken. De kunst van tuinieren is om dat niet erg te vinden. Je moet het niet zien als falen, het hoort bij wat je aan het doen bent, wat voor rommeltje het af en toe ook wordt. En onkruid kan ook mooi bloeien…

Anders

Wanneer we ons altijd aan ons ideaalbeeld vasthouden, worden we doodongelukkig. Er lukt altijd wel iets niet. Steeds als mensen een nieuw begin maken – en dat was al in de bijbel zo – dan gaan dingen toch weer anders dan ze gehoopt hadden. Zelfs na het grote wonder van Pasen, waarin Jezus’ opstanding laat zien dat er nieuw leven mogelijk is, gaat het leven weer zijn normale gang, waarin er van alles uit onze handen valt.

Wonder

Hoe ga je daarmee om? Als je ervan uitgaat dat het leven alleen goed kan zijn als er niets mis gaat, dan slaat elke tegenslag of misstap je hoop op een goed leven uit handen. Het wonder van Pasen is daarom niet dat het leven voortaan zonder tegenslagen of misstappen is, maar dat we desondanks verder kunnen. In de woorden van een bekende spreuk: ‘Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall.’
Ik ga mijn tuin nog even in…

Afbeelding: Ongewenst onkruid in de tuin (Aegopodium podagraria), Dominicus Johannes Bergsma

One comment on “Mooi onkruid
  1. Avatar Tineke Ebing schreef:

    leuk verhaal om te delen met elkaar. Ook wij hebben een groentetuin en het is altijd weer spannend wat er van terecht gaat komen. Dit jaar zijn de muizen voor het eerst echt actief bezig geweest onze erwten en kapucijners op te vreten. Jammer maar we leggen met onze kleindochter Remke samen wel weer een nieuw bedje aan, ze geniet er van om met opa samen naar de tuin te gaan en zo ook nog wat te leren waar de groente vandaan komt, ze weet er al best veel van voor een meisje van 5 jaar. Heel enthousiast was ze toen ze onze eerste aardbeienoogst mocht gaan plukken .Dat blije snoetje, ze is een echte lekkerbek , en kan echt genieten van zo’n prachtige aardbei. Mooi die pure vreugde van zo’n kind. Regelmatig overkomt het me dat ik met bewondering naar de natuur kijk, heel bewust ben van wat er allemaal gaande is. Me bewust wordend van onze maker , dankbaar voor alles wat we puur natuur mogen genieten. Met luizen en slakken of wat dan ook, even een paar keer wassen en we eten weer heerlijk van de sla!
    En hoe ik met dingen in het leven omga als het even niet goed gaat, heeft mij geleerd om heel bewust en dankbaar te leven als het wel goed gaat. Niets is vanzelfsprekend , tel je zegeningen is een zin die regelmatig langs komt. En bidden helpt ook, en vooral loslaten, minder krampachtig omgaan met alles , want iets minder perfect is ook nog altijd goed genoeg.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
15 april 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief