MENUMENU

Mooie muziek op vrijdag: Awake my soul

Veel dominees werken tegenwoordig met popmuziek: Joost Schelling is er één van. Het blog over mooie muziek komt deze vrijdag van hem over 'Awake my soul', van Mumford and Sons: 'een moderne Psalm'.

“De Britse Folkrockformatie begon in 2007, maar brak pas op Pinkpop 2012 echt in Nederland door. De muziek die Marcus Mumford en de zijnen (geen familie of zonen van elkaar) maken, kenmerkt zich door een duidelijke spirituele en gelovige dimensie. Awake my soul is te interpreteren als een gesprek tussen twee geliefden of ze nog wel met elkaar verder willen, maar ook als een gesprek tussen God en mens over de betekenis van dit bestaan.

Psalm?
De oproep Awake my soul doet sterk denken aan Psalm 57:9: ‘Ontwaak mijn ziel’, en aan de 19e eeuwse ochtendhymne van Charles Wesley (Awake my soul and with the sun).
De noodzaak om aan die oproep gehoor te geven, zit in de eerste zinnen van het lied. Het mens-zijn komt met gebreken en missers. En daarin maakt het lied een opvallende scheiding tussen hand – heart, en tussen eyes – soul. Alsof je uiterlijk en innerlijk kunt scheiden. Of beter gezegd: als je heart and soul een andere mening zijn toegedaan, dan kun je strijden wat je wilt, maar dan kom je er niet. Je soul moet opstaan, want anders blijft het leven je draaierig (woozy) en wispelturig (fickle) maken.

Leven met hart en ziel
De motivatie, om je soul te laten ontwaken, volgt na de oproep. Aangehaald worden zinnen die lijken op Romeinen 14:8 ‘Zolang wij leven, leven we voor de Heer; en wanneer wij sterven, sterven we voor de Heer.’ ‘In these bodies we will live, in these bodies we will die’. Zonder een verandering van je innerlijk kom je er niet. Je moet de levensverandering niet van je lijf verwachten. Echt leven is in de Bijbel leven in Gods liefde (1 Johannes 4:12). ‘When you invest your love, you invest your life’. Wanneer we ons met hart en ziel in dit leven inzetten, komt ons gehele mens-zijn daarin mee. Dat maakt ons in doen en laten mens-uit-één-stuk. Dat stelt de mens in staat zijn maker te ontmoeten en jezelf aan de ander te tonen”.

Dominee Joost Schelling, predikant in de Gereformeerde Kerk Sliedrecht (PKN)
mail: dsjoostschelling@gmail.com

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
27 februari 2015
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars