MENUMENU

Mooie muziek op vrijdag: Jesus he knows me…

Vandaag een blog van Top2000-dominee Jaap van den Akker uit Zoetermeer, over een nummer met een twist: Jesus He Knows Me, van Genesis.

Het nummer is te vinden op nummer 758 in de Top 2000 van 2013.

Jaap schrijft:
“Op een fantastische en satirische wijze legt Phil Collins in dit nummer de vinger op een zwakke plek in het geloof. Vooral de beelden in de videoclip zijn hilarisch. Phil speelt op overtuigende wijzen een ‘televangelist’ een Amerikaanse televisiedominee, die met veel show en oneliners probeert met de bijbel in de hand de aandacht op zichzelf te richten. Ook nu nog duiken er geregeld verhalen op van televisiedominees die het zelf niet zo nauw nemen met leer die ze verkondigen.

Lastige vraag
Het is een lekker uptempo nummer, en de clip vertelt een mooi verhaal, maar de song stelt ook een dieper liggend probleem aan de orde. In een (westerse) wereld waarin het (christelijk) geloof steeds meer naar de achtergrond verdwijnt komt de nadruk bij gelovigen steeds meer op het persoonlijke geloof te liggen. Kan jij uitleggen aan je vrienden en familie dat je gelooft en waarom je gelooft? De kans is groot dat ze er naar vragen. Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw was het gewoon om kerkelijk te zijn en werd er nooit naar dieperliggende beweegreden gevraagd. Nu moet je als gelovige bijna een persoonlijk getuigenis afleggen als je je onder vrienden of collega’s beweegt.

Blijf kritisch
Dat stelt ook eisen aan de voorganger. De voorganger moet authentiek zijn, inspirerend. Niet alleen een goede uitlegger van de bijbel, maar ook origineel, creatief, onderhoudend. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar de videoclip van Genesis laat zien hoe het kan doorslaan. Als je te hip wordt als voorganger, dan kan het zomaar gebeuren dat het niet meer gaat om de boodschap die je verkondigd, maar om wie jij zelf bent. Als mensen afhankelijk van je worden, omdat jij het zo mooi weet te vertellen, dan komen de verhoudingen verkeerd te liggen.
Ik weet niet of Phil Collins iets met het geloof heeft, maar hij leert ons twee dingen met zijn mooie muziek: blijf kritisch en een goede (saaie?) preek is zo slecht nog niet.

PS: volg alles over de Top2000-kerkdiensten via Facebook.com/Top2000kerkdienst.
dominee Jaap van den Akker
reageren: jvandenakker@casema.nl
of fred@mijnkerk.nl

2 reacties op “Mooie muziek op vrijdag: Jesus he knows me…
 1. m schreef:

  ik denk wel dat phil collins iets met geloof heeft, getuige het nummer another day in paradise

 2. Frederik schreef:

  The Hooters – Sattelite stelt de hypocrisie van televisiedominees ook op hilarische wijze aan de kaak.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
31 oktober 2014
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars