MENUMENU

Morgen zal het vrede zijn?!

Kun je in deze tijd nog geloven dat er morgen vrede zal zijn? Een hoopvolle blog van Martijn Dekker over het nummer 'De Speeltuin' van Marco Borsato.

Serious Request is weer los! Tot kerstavond zitten drie DJ’s van 3FM in het Glazen Huis om geld in te zamelen voor een zgn. ‘stille ramp’. Dit jaar zijn dat kinderen en jongeren die door oorlog of conflicten niet meer naar school kunnen. De hele week zijn er acties en wordt er muziek gedraaid om deze kinderen weer een toekomst te geven.

Bij dit evenement – en zeker met dit doel – moet ik denken aan het nummer ‘De speeltuin’ van Marco Borsato. Een nummer dat geschreven is voor het oorlogskind. Een nummer vol tegenstellingen: de onschuld van een kind, dat loopt door kapot geschoten straten. Gelukkig aan moeders warme hand, maar tegelijkertijd is vader er niet meer.

Bang wakker worden

En dan klinkt dat refrein: ‘morgen zal het vrede zijn en zal de zon je strelen. Zal de wereld weer een speeltuin zijn en kun je rustig spelen’. Het klinkt bijna als een moederlijk advies: tegen beter weten in, zeg je tegen je kind dat het morgen beter wordt. Zodat het hoop houdt en de ene na de andere stap blijft zetten. Zodat het ‘s avonds rustig gaat slapen. Maar tegelijkertijd, als het weer wakker wordt…

Morgen zal het vrede zijn

Oké, misschien zal die vrede er niet letterlijk morgen zijn. Maar wat als je die morgen symbolisch pakt? Dat die morgen staat voor een nieuwe tijd, een nieuwe wereld?

Dan klinkt er inderdaad de belofte dat er een wereld van vrede zal komen. Een belofte die je terug vindt in de Bijbel. Waar de woorden klinken:

“Er komt een dag waarop alles anders wordt. Dan komen alle volken op de berg van de Heer bij elkaar. Daar zal God als een rechter tegen hen spreken. Hij zal hun leren wat goed en slecht is. Dan zullen ze hun zwaarden en speren laten smelten in het vuur, en ze zullen er gereedschap van maken. Dan zullen de volken niet meer tegen elkaar strijden, ze zullen niet meer weten wat oorlog is.” (Jesaja 2:2-4 uit de Bijbel in Gewone taal)

Er komt een dag alles anders wordt. Waarop alle volken bij elkaar komen (stel je voor: Israël naast Palestina, Europa naast IS etc.) en God zal rechtspreken. Eindelijk zal er een eerlijk oordeel zijn in een wereld die zo oneerlijk kan zijn. Ik zie het zo voor me dat dan het kind uit het nummer van Marco in het midden gezet wordt en in zijn/haar gelijk wordt gesteld.

En dan komt de prachtige wending: niemand zal meer weten wat oorlog is. Wat een tijd zal dat zijn: geen pijn, geen dood, geen verdriet en gemis meer. Dan is echt alles anders. De wapens worden omgesmeed tot gereedschap. Wapens waar de wereld nu kapot mee wordt gemaakt, wordt gereedschap waarmee we de wereld tot bloei kunnen brengen.

‘Morgen zal het vrede zijn’ – ik kijk er naar uit. En iedere stap vooruit, is een stap dichter naar die morgen.

Fotografie: clarkmaxwell
Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
23 december 2015
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars