[Gastblog] Een musical die verbindt

Gastblogger Pauline Bos over een bijzonder project: Santiago de Musical. Gelovigen, maar ook mensen die helemaal niets, of iets er tussen in geloven staan straks gezamenlijk op de planken.

De wekelijkse repetities voor Santiago de Musical ervaren de deelnemers altijd weer als een gezellig muzikaal feestje. Natuurlijk wordt er hard gewerkt. Vol spanning wordt er uitgekeken naar het weekend 13 en 14 februari. Dan moeten ze knallen! En genieten!

Stichting Samenwerkende Projecten

De spanning stijgt, maar voor initiatiefnemer Mirjam Sloots is het project geslaagd. Niet gek voor iemand die maar liefst 150 mensen weet te enthousiasmeren en twintig maatschappelijke en religieuze organisaties weet te binden aan de voorstelling. ‘Santiago verbindt mensen!’, zo luidt de kop in het Zaanse dagblad.

Mirjam, dominee in Zaandijk, staat er natuurlijk niet alleen voor. De deelnemers van Santiago de Musical staan voor elkaar klaar, zeker als er iets georganiseerd moet worden. Ze delen lief en leed in de WhatsApp-groep, maar ook grappige boodschappen. Uit de samenwerking is Stichting Samenwerkende Projecten ontstaan. Deze heeft als doel projecten met een verbindend karakter te organiseren.

“Even was ik bang dat ze mij zouden bekeren”

Dit project is een musical, bewerkt naar het boek De Alchemist van Paulo Coelho. Het verhaalt over de Spaanse herdersjongen Santiago en zijn zoektocht naar geluk. Hij leert te luisteren naar zijn hart. Jeroen Rekveld speelt deze rol. Hij was door een vriend naar de auditie gelokt. “Ik moest een beetje zingen en een beetje spelen.” De regisseur Steven Geldof reageerde enthousiast en zag in de amateurzanger zijn hoofdrolspeler. “Ik dacht: waar ben ik in terecht gekomen? Al die geloven bij dezelfde musical. Even was ik bang dat ze mij zouden bekeren.” De goedlachse Jeroen noemt zich areligieus, maar hij ontpopt zich tot de grote animator van de groep. Hij geniet zichtbaar van het gezelschap.

Santiago de Musical verbindt gelovigen, maar ook mensen die helemaal niets, of iets er tussen in geloven. De boodschap van Santiago is universeel en past binnen de actuele problemen in de wereld.  “Hele groepen mensen worden afgeschreven op wat een kleine groep doet. Praat met elkaar in plaats van over elkaar”, zegt Mirjam. “Als je iemand leert kennen, wordt het moeilijker een oordeel te vellen.”

Syrische vluchtelingen

De Santiago familie is uitgebreid met Syrische muzikanten. Ze verblijven in Zaandamse asielzoekerscentra. Speciaal voor hen zijn er scenes bijgeschreven. “Ik weet dat mensen hun opvatting over vluchtelingen hebben veranderd door ze te ontmoeten”, aldus Mirjam. Alle deelnemers zien iets moois ontstaan. Dat wat Mirjam al voor ogen had. Verschillende mensen kunnen prima samenwerken.

Aanwezig zijn of meer weten?

De zang- en dansvoorstelling vindt plaats op zaterdag 13 februari en zondag 14 februari in zalencentrum De Tulp, Barkstraat 1 te Zaandam. Voor kaartverkoop en informatie zie: www.santiagodemusical.nl of check de Facebookpagina.

Santiagoposter

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
10 februari 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief