Gebed in een onrustige wereld

In onze rubriek 'Muziek op vrijdag' MijnKerk.nl eindredacteur Marianne over 'Iron Sky' van Paolo Nutini

Vorige week las ik op Facebook: ‘3FM-dj Giel Beelen kon zijn emoties vanmorgen niet in bedwang houden na het draaien van het nummer Iron Sky van Paolo Nutini. Het liedje raakte hem zo, dat hij live op de radio in tranen uitbarstte.’ Ik werd nieuwsgierig naar de artiest en het lied.

Actualiteit

Inderdaad  om de rillingen van te krijgen. Het rauwe stemgeluid van de zanger geeft de woorden extra kracht. Geen wonder dat het door het 3FM team uitgeroepen werd tot Megahit als reactie op de verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs. Maar het gaat over meer. De wereld is onrustig. Mensen lijken goed en vreedzaam communiceren te verliezen in de trend van individualisme. Het bemoedigende is dat zulke bewegingen altijd weer tegenkrachten oproepen. Dat bewijst de geschiedenis: elke storm heft zichzelf tenslotte op. Maar, het leven kan moeilijk zijn en dan is het zaak jezelf daarmee te verhouden en staande te blijven. You’ve just got to hold on…

Angst en vertrouwen

“Gemakkelijker gezegd dan gedaan” hoor ik her en der. Dat is ook zo. Maar uiteindelijk is het leven met lef doorstappen. And we’ll rise. Over love. Over hate. Through this iron sky that’s fast becoming our mind. Over fear and into freedom. Into freedom. De angst voor de angst werkt verlammend. Daar doorheen gaan en ruimte scheppen voor de liefde is de enige manier om onszelf te verlossen van angst en boosheid, die zich in ons denken willen verankeren. Dat is ook wat terrorisme beoogt: haat zaaien, angst scheppen en mensen verlammen. Tegenover angst en haat staan vertrouwen en liefde. En is dat niet het fundament dat wij vanuit de Schrift als handvat meekrijgen? Dat liefde tenslotte al het kwaad overwint?

De liefde zal nooit verdwijnen

In Paulus eerste brief aan de Korinthiërs, vers 13, staat: ‘Dit is dus waar het om gaat: geloof, vertrouwen en liefde. Dat moet steeds het belangrijkste in ons leven zijn. Maar het allerbelangrijkste is de liefde.’ Een houding van liefde is een genade, die we ontvangen als we ons in vertrouwen richten tot God. Dat is een hele opgave in een wereld die in brand lijkt te staan. Maar ligt daar niet juist de uitdaging? ‘Wie niet liefheeft, kent God niet’ (1 Joh. 48). Geweld in naam van God, Allah, JHWH, het kan er bij mij niet in. In het besef dat ‘God is liefde’ vreselijk abstract en ver–van-mijn-bed klinkt, misschien wel moralistisch, maar het raakt het wezen van onszelf: geloof in God is liefdevol leven.

Ik heb een droom

De speech van Chaplin in ‘The great dictator’ is prachtig verweven in het lied. Het roept op tot nieuw leven, tot een kijken naar onszelf en omkeren. Het geeft kracht. Weg van de haat, weg van het veroordelen, weg van het onrecht. Het hele lied is een bemoediging om vol te houden en gefocust te blijven op het goede. Een verlangen om te groeien in liefde, waar zoveel angst heerst. Ik heb de tekst vaak gelezen en heb gemerkt dat het zich als een psalmgebed in mijn hart nestelde. Het is een schreeuw naar God, om gerechtigheid, om hulp, om verlossing in het besef hoe beperkt en onhandig wij mensen door dit leven stampen. We are proud individuals, maar dan toch Oh, rain on me, rain on me, rain on me. Een mooie ronding in buigen voor wat groter is dan onszelf. Een zielskreet om liefdevolle genade. Wanneer het lied gezongen is, hangt er een krachtige stilte.

SONGTEKST IRON SKY – Paolo Nutini

We are proud individuals
Living for the city
But the flames
Couldn’t go much higher

We find God and religions
To bait us with salvation
But no one, no nobody
Can give you the power

To rise
Over love
Over hate
Through this iron sky that’s fast becoming our mind
Over fear and into freedom

Oh, that’s life
That’s dripping down the walls
Of a dream that cannot breathe
In this harsh reality
Mass confusion spoon fed to the blind
Serves now to define our cold society

From which we’ll rise
Over love
Over hate
Through this iron sky that’s fast becoming our mind
Over fear and into freedom

You’ve just got to hold on
You’ve just got to hold on

[Charlie Chaplin’s speech from The Great Dictator]
“To those who can hear me, I say – do not despair. The misery that is now upon us is but the passing of greed – the bitterness of men who fear the way of human progress. The hate of men will pass, and dictators die, and the power they took from the people will return to the people. And so long as men die, liberty will never perish… Don’t give yourselves to these unnatural men – machine men with machine minds and machine hearts! You are not machines! You are not cattle!… You are men! You, the people, have the power to make this life free and beautiful, to make this life a wonderful adventure…. let us use that power – let us all unite.”

And we’ll rise
Over love
Over hate
Through this iron sky that’s fast becoming our mind
Over fear and into freedom
Into freedom

From which we’ll rise
Over love
Over hate
Through this iron sky that’s fast becoming our mind
Over fear and into freedom
Freedom, freedom

Oh, rain on me
Rain on me
Rain on me

NB Voor de Nederlandse vertaling van Giel Beelen:
http://giel.vara.nl/home/opening-item/artikel/33330-tekst-iron-sky-speciaal-vertaald/

8 comments on “Gebed in een onrustige wereld
 1. Avatar Arend-jan schreef:

  Een mooi muzieknummer wat prachtig gezongen wordt. De tekst is actueel op de gebeurtenissen van de laatste tijd.
  Over de tijd waarin wij nú leven heb ik gisteren iemand van mijn kerkelijke gemeente, naar aanleiding van een vraagstelling van haar, het volgende geschreven; “Wij leven in een rare wereld. Waar het naar toe gaat, ik weet het niet. Wil het op dit moment niet weten.” De gebeurtenissen hebben mij al kwaad en droevig gemaakt…
  Wat er in deze rubriek geschreven wordt over geweld in de naam van een religie, dat kan er bij mij ook niet in. Gun een ieder zijn/haar religie en laat deze ook in zijn/haar waarde. Daarbij…, ga jouw religie (of jouw standpunt) niet bij een ander opdwingen.

  • Avatar Truus. schreef:

   Als kind werd ik bang gemaakt voor hemel of hel dus bleef ik binnen de paadjes nu als volwassene word je nog steeds gedreven in een hoek van religie er is zoveel te kiezen waar moet ik mij aan vasthouden? gisteravond het programma jou vrijheid mijn vrijheid bekeken zoveel felheid ze lieten elkaar niet uitpraten mijn ergernis liep op en heb de tv uitgezet mijn hoop is dat wij elkaar in waarde laten maar in deze tijd waarop de wereld in brand staat begint mijn vertrouwen in een oplossing te wankelen en ben ik net als jij Arend-Jan boos en gekwetst dit heeft niet te maken met religie maar met macht en rijkdom en door dat verschil zal het alleen maar toenemen.

   • Avatar Arend-Jan schreef:

    “maar met macht en rijkdom en door dat verschil zal het alleen maar toenemen”… Ik hoop het niet, maar ik ben bang van wel.
    Je hebt een goede beslissing genomen om je tv uit te zetten, daar wordt je niet altijd vrolijk van.
    Ik wens je hopelijk een goede weekend toe, waar je niet te veel narigheid in deze wereld van mee krijgt.

   • Avatar Marianne schreef:

    Het heeft ook te maken Truus, met gezien en gehoord willen worden vermoed ik. Niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Het heeft te maken met economische rechtvaardigheid, met onderricht en nog veel meer. De wereld is niet perfect, dat zijn de mensen erin ook niet. Het blijft ploeteren.

  • Avatar Marianne schreef:

   Ik ben het helemaal eens met jou, Arend-Jan. Toch is geweld en haat van alle tijden. Daarom hebben vreedzaamheid en liefde bestaansrecht. Het is de (levens)kunst jezelf niet te laten insnoeren en verlammen door de kwade krachten denk ik. Een hele opgave.

 2. Avatar mar schreef:

  Dit is een blog naar mijn hart. Alle religies zijn niks waard als je niet van jezelf kan houden en daardoor van een ander houden. Regeltjes zijn niks waard als je niet van jezelf houdt en niet liefdevoel naar een ander toe kan zijn. Het verstikt je, maakt je ziek en zuur als je alleen maar denkt dat je het zelf goed doet. Als je van jezelf kan houden en liefdevol naar een ander kan kijken en ze ondanks meningsverschillen met liefde tegemoet kan treden, dan pas dan zal er een verandering komen. We hebben alle eigenschappen in ons maar het is hoe gaan we er mee om. Wat halen we naar boven bij elkaar. Of wat laten we naar boven halen.

  • Avatar Marianne schreef:

   Van jezelf houden is mild naar jezelf kijken, ondanks je mindere kantjes. In dat besef ook mild naar een ander omzien.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 januari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief