Na hia !!

Ik had al eerder vermeld dat Andy, mijn jongste zoon met locked in syndroom, was begonnen bij een nieuwe dagbesteding. Sinds hij daar komt gebeuren er letterlijk wonderen bij mijn zoon.
Dat locked in syndroom alleen al, dat is nieuw. 18 jaar lang dachten we dat hij een ernstige verstandelijke handicap had, maar dat bleek dus helemaal niet zo te zijn. Zijn verstandelijke niveau ligt niet zo ver van dat van een gemiddelde 19 jarige af.

De afgelopen tijd beginnen wij te vermoeden dat ze in Baarn iets door het water doen waardoor hij zo vooruit gaat. Ik begin te vermoeden dat onze jongen bij zijn dagbesteding spraakwater krijgt in plaats van kraanwater.
Daar waar we 18 jaar lang een redelijk stille, bij tijd en wijlen wat norse jongen hadden zitten in zijn rolstoel komen nu de praatjes. Het begon op zijn dagbesteding tijdens het kringgesprek. Nog voor de communicatieknop was ingedrukt had hij zijn belevenissen al ‘verteld’.

De afgelopen tijd is echter het hek van de dam. Andy krijgt nu fysiotherapie in de hoop dat hij beter in zijn vel komt te zitten en die therapie lijkt zijn vruchten behoorlijk af te werpen. Opeens is hij veel actiever, en tja, dat spraakwater hè.
Hoe bizar is het om je kind – wat nooit kon uiten wat er in hem omging – te horen wauwelen en dat gewauwel te horen overgaan in begrijpelijke taal. De uitspraken zijn, zoals te verwachten bij een 19-jarige, niet altijd de dingen die je als ouder wenst te horen.

Andy’s eisen zijn niet altijd even goed voor zijn gezondheid. Hij lust wel een Radler, tien minuten voor het naar bed gaan. De ervaring leert dat hij dan ligt te schuimbekken in zijn bed die nacht dus die vlieger gaat niet op. Ook een kaasstengel vlak voor het slapen gaan valt verkeerd bij hem, dus dat verzoek moet ik helaas ook afwijzen.
Andy’s antwoord was simpel; ‘na hia !!!’ oftewel …’nou ja !!!’

Dit is een halve week geleden, maar inmiddels horen we Andy steeds vaker knauwen op zinnen die er vervolgens uitrollen. Zo wil hij opeens ‘ham’ of ‘hawawi’ – salami dus-  op zijn brood.
We krijgen een kijkje in zijn wereld. Verborgen nog, en voor een buitenstaander lastig te verstaan.
Hoe heerlijk is het dat wij hem wel verstaan.
Zo fijn is het ook met onze Hemelse Vader; onze omgeving begrijpt ons soms niet zo goed, maar Hij kent ons door en door en doorgrondt ons hart.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
12 november 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief