Naar buiten, waarom?

In november publiceerden we deel 1 van een driedelige natuurserie bij MijnKerk.nl: Er op uit! De auteur van deel 2 is natuurgids Ineke Bams.

Wat is jouw eerste natuurherinnering? Slootje springen (en in de sloot vallen)? Een hut bouwen? Een krans van madeliefjes maken? Kikkervisjes vangen? Lekker met laarsjes door de plassen stampen? Alle kinderen gun je zulke leuke herinneringen voor later. MAAR… tegenwoordig speelt 50% minder kinderen buiten dan twintig jaar geleden.

Buiten meer sociaal vaardig

Buiten spelen en natuur beleven is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Dat blijkt steeds maar weer uit allerlei onderzoeken. Buiten spelen is gezond omdat kinderen meer bewegen en frisse lucht inademen. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is: buiten kunnen kinderen hun energie kwijt en leren ze om risico’s beter in te schatten. Natuur (groen) is goed voor de ontwikkeling van zintuigen, motoriek, concentratie, denkvermogen en creativiteit. Maar ook hun sociale vaardigheden ontwikkelen kinderen beter als ze samen met vriendjes buiten spelen.

Natuurtekort

Helaas komen kinderen steeds minder buiten. De digitale wereld is zeer verleidelijk. Ook denken veel ouders dat het buiten ‘gevaarlijk’ is. Maar een ‘natuur-tekort’ is misschien nog wel gevaarlijker: het kan leiden tot allerlei lichamelijke en psychische klachten.
En er is nog meer. De kinderen van vandaag de dag zijn de beleidsmakers van morgen. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we kinderen niet van de natuur vervreemden, maar dat ze het juist in hun hart sluiten. Want hoe kun je van hun verwachten dat zij later voor de natuur zorgen en werken aan een duurzame samenleving als zij er geen band mee hebben? (En daarbij ga ik ervan uit dat we allemaal vinden dat we als wereldburgers een verantwoordelijkheid hebben voor de schepping.)

Avontuurlijk en uitdagend

Maar willen die kinderen wel naar buiten? Uit allerlei onderzoeken blijkt dat kinderen juist heel graag buiten spelen. Als de omgeving maar avontuurlijk en uitdagend genoeg is. Dus waar dat ontbreekt kunnen groene schoolpleinen en natuurspeelplekken aangelegd worden. Ook (juist) in de stad.

Buiten ideeën

Het is niet zo moeilijk om met kinderen naar buiten te gaan. Daarvoor hoef je helemaal niet ver weg. Ook in de stad vind je natuur! Ik werk zelf op buitenschoolse opvang Natuurfontein in Amsterdam Oud-West, in de buurt van het Vondelpark. De kinderen spelen bij ons na schooltijd altijd eerst zo’n tweeëneenhalf uur buiten voor we naar binnen gaan. Ook in de winter. Want we gaan ervan uit dat alle weer buitenspeelweer is, mits je je er maar op kleedt. Ook in hartje Amsterdam kunnen kinderen bomen klimmen, wormen zoeken, tuinvogels tellen, brandnetelsoep maken, bomentikkertje doen, enzovoort, enzovoort. En binnen doen we ook aan van alles rond natuur: paddenstoelen kweken, vlinderbak, knutselen met natuurlijke materialen.

Hiervoor werkte ik jarenlang in de natuur- en milieueducatie. Maar er is wel een groot verschil tussen moeten (lessen in natuur- en milieueducatie) en mogen (lekker naar buiten met leeftijdsgenootjes). Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik kan zien hoe belangrijk dat buiten zijn is. En natuurbeleving vloeit daar vanzelf uit voort, als je maar begeleiders hebt die samen met de kinderen de wereld willen ontdekken.

En wil je suggesties voor activiteiten? Kijk dan eens op internet wat er zo al aan ideeën staat. Bijvoorbeeld bij Oerrr of Scharrelkids.

Ineke Bams (pedagogisch medewerker en natuurgids)

Teruglezen deel 1

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
19 januari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief