Naar de bollen.

Waar denk je aan als ik "bol"zeg. Bij veel mensen zal het antwoord bol-punt-com zijn, behalve misschien in deze tijd van het jaar. In het voorjaar denken we meer aan het meervoud, aan de bollen, die nu in volle bloei staan, maar helaas duurt dat maar even.
Ik neem je mee naar de bollen bij mij in de buurt.

Bollenstreek

In de Bollenstreek is het een drukte van belang. Bussen rijden af en aan om de dagjesmensen zo dicht mogelijk langs de bollenvelden te rijden. Om de toeristen tegemoet te komen stopt de chauffeur regelmatig om foto’s te laten maken van die kleurige bloemenpracht. Oppassen dus.
Ook in de Kop van Noord-Holland staan de bollen in bloei. Tegenwoordig ligt hier het grootste bollengebied van Nederland en lijkt het net even wat rustiger. Minder buitenlanders, als je tenminste de Duitsers niet meerekent. Die combineren in een vrij weekend graag de Noordzee met het bezoeken van het achterland, ons bollengebied.

Keukenhof

De grootste toeristische trekpleister is nog altijd De Keukenhof. Bussen vol Japanners en Chinezen, Russen en Amerikanen mengen zich zichtbaar tussen de andere dagjesmensen. In rap tempo lopen zij achter hun leider aan, die meestal te herkennen is aan een gekleurde paraplu. In ons land wil het immers nog al eens gaan regenen, al trekken veel buien over in de Kuststreek en dat is fijn voor de Keukenhof.
Daar gaan ze, allemaal, of bijna allemaal, gewapend met een selfiestick om het liefst bij de oranjekleurige tulpen ineens stil te staan en een foto van zichzelf te maken. Want dan is het pas echt mooi. Als jij zelf tussen de tulpen, al dan niet uit Amsterdam, lijkt te staan. Dat moeten ze thuis zien.

Ook het draaiorgel is aanwezig en daar klinkt het tulpenliedje afgewisseld met “Aan de Amsterdamse grachten” en andere oer Hollandse muziek.

Een kleine Keukenhof

Fietsen tussen de bollen, dat kan in de Kop van Noord-Holland, als je betaalt.
Lopen tussen de bollenvelden. Ook daarvoor moet je betalen.
Het Tulpenmuseum, de Tulpenpaardentram, segway rijden… Alles kan als je maar betaalt.
Maar dan is er ineens een tuin in Anna Paulowna. Een tuin waar ook alle soorten bolgewassen te zien zijn. Zo mooi en zo veel, dat het wel een kleine Keukenhof lijkt.
De Poldertuin in Anna Paulowna. Klein en overzichtelijk. Alle bolgewassen bijeengebracht in de tuin van een statig oud herenhuis, het Waterschapskantoor.
Deze tuin is aangelegd door Jan David Zucher, een beroemd tuinarchitect die leefde van 1791-1870. Beroemd, ja dat is hij, hij heeft ook de tuin van Paleis Soestdijk en het Vondelpark aangelegd. Tuinen gekenmerkt door kronkelende paden en bruggetjes over onverwachte waterpartijen.
Echt, in deze relatief kleine tuin is dit alles aanwezig. Zo mooi en idyllisch en het is nog gratis ook.

Gratis?

Ja, deze tuin is gratis. Net als Gods liefde voor ons.
Wij moeten alleen maar klaar staan om Hem te ontvangen.

foto: Wieger van der Weerd

One comment on “Naar de bollen.
  1. Avatar Janneke Nijboer schreef:

    Dank je, Loes! Zaterdag ga ik naar de Keukenhof. Het is er zo geweldig mooi. Onderweg pak ik de gratis bollenvelden mee.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
25 april 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief