Naar de rivier om te bidden, met Alison Krauss

Muziek waar je kippenvel van krijgt, ken je dat? Ja, ik kan me haast niet voorstellen dat je dat niet bij één of ander nummer hebt. Ik heb het geregeld. Waardoor komt het?

Dat is moeilijk te zeggen en dat zal ook bij iedereen anders liggen. Ik krijg het in ieder geval bij dit nummer van Alison Krauss. Ik zag en hoorde het in de film O Brother, Where Art Thou? uit 2000.
Het is mysterieus, zacht en dwingend.
Ik lees op Wikipedia dat het een oud lied is, waarschijnlijk geschreven door een zwarte slaaf in Amerika. Wow, dat maakt het voor mij extra indrukwekkend. Het is doorleefd, uit barre tijden. Dat raakt me. Een lied dat niet in tijden van luxe en voorspoed is geschreven, maar in tijden van armoede, angst, onvrijheid. In zo’n tijd gaat de mens blijkbaar zingen, God dank! Hopelijk kunnen we ook zingen als het goed gaat, van blijdschap en dankbaarheid. Maar het is ook goed om te weten dat je mag zingen als het moeilijk is. Dan raken we elkaar.
In de doopdienst die ik zondag 2 februari heb, wordt dit lied gedraaid op verzoek van de vrouw die gedoopt wordt. Toepasselijk, het is een dooplied, ook in de film. Een moment van blijdschap en dankbaarheid. Om het uit te zingen, letterlijk en figuurlijk!
dominee Fred Omvlee

4 comments on “Naar de rivier om te bidden, met Alison Krauss
 1. Avatar Monique Bla schreef:

  zelfs deze woorden komen binnen en geven het gevoel over van dankbaarheid en kracht,,,, woorden en muziek kunnen mensen raken kunnen mij raken,,

  ja in tijden van angst en onzekerheid in tijden van blijdschap en vreugde iedere dag heeft zijn eigen muziek… en idd het geraakt worden door muziek ken ik wel.. ook als ik kijk naar onze kinderen als ze zingen god kent jou van af het begin het wonderlijke het mooie van het vertrouwen van de kinderen,, jezus is de goede herder,, het raakt me het doet me vol schieten als ik die tekst binnen laat komen,.. boven staand nummer ken ik niet heb het net een paar keer geluisterd mooi ontroerend,, mijn engels is niet zo heel goed maar het dwingende het diepe hoor je in de muziek. mooi als muziek zo echt mag klinken, nu in deze dagen van me niet fijn voelen merk ik dat muziek me bezig houd de ene kant psalmen aan de andere kant liederen,, de andere kant nederlands talig. als ik niet bij mijn eigen emotie kan komen luister ik graag muziek dan laat ik alles stromen,ik wens u als dominee de gene die wordt gedoopt de zegen toe van HEM die alle dingen bestuurd. die god die ook de muziek stuurt in ons leven,, een gezegende dienst en hoop en wens dat de hemel wordt geopend dat HIJ zelf wil laten voelen dat HIJ er bij is… dat HIJ zelf de muziek in u beidde harten wil geven,, geniet van deze dienst, het kerkje ziet er liefelijk uit,,, denkend aan de doop diensten van onze kinderen,,, het zingen das heeren zegen op u daal… zijn gunst uit sion u bestraal. hij schiep t heelal zijn naam te eer. looft looft dan aller heeren heer,,

  groetjes monique

  • Avatar Truus schreef:

   Hoi Monique!!
   Het gaat met vallen en opstaan neem de tijd deze muziek ook al versta je niet alles komt binnen en geeft rust er zijn zoveel manieren om bidden een daarvan is naar gospels luisteren geef je over en ontspan.
   Een goed weekend voor jullie gezin……
   Lieve groet Truus.xx

   • Avatar Monique Bla schreef:

    hoi truus ja het gaat idd op en neer maar we houden moed hoor.. vandaag veel op bed muziek geluisterd. heerlijk af en toe de kids dicht bij me….ik zing graag samen met de kids of alleen en vooral nu komen die gezangen zomaar van zelf.. doe mijn best om te ontspannen doet u dat ook maar!! dank je wel en wens u een goed en fijn en gezegend weekend toe dikke knuffel van ons 6en..

 2. Avatar Truus. schreef:

  Mooi nummer en weer voel ik muziek beroerd mij dat doet geloven in het diepste van mijn ziel ,als ik mij opgejaagd voel dan vind ik rust door dit soort muziek te beluisteren voor mij is dat een vorm van gebed ……..
  Dominee Fred een mooie doopdienst.
  Groetjes Truus.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
31 januari 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief