Ter nagedachtenis aan MH17

"Door de herinnering aan hen levend te houden, blijven zij levend in ons. Dat geldt voor elke geliefde die we verliezen", zegt Martijn. Lees zijn blog en steek daarna een kaarsje aan voor de slachtofffers van vlucht MH17 of voor een geliefde die jij wilt herdenken.

Bijna een jaar geleden, op 17 juli 2014, stortte vlucht MH17 neer. Heel Nederland werd stil gezet door dit drama. Er was verbijstering, onbegrip en meer vragen dan antwoorden. Na verloop van tijd drong de omvang van het drama door: er waren 298 mensen aan boord, waaronder 193 Nederlanders. Overlevenden waren er niet.

Een periode van rouw begon. Een herdenking werd gehouden voor de slachtoffers. Daar zong Marco Borsato het nummer ‘voor altijd’. Hij zong over het verdriet, hoe moeilijk het is om van iemand voorgoed afscheid te moeten nemen:

Ik heb je al eens eerder moeten missen.
Ik was je al eens vaker even kwijt.
Toch heb ik er nooit aan hoeven wennen,
jou niet meer om me heen te hebben.
Je vond altijd je weg naar mij.
Het voelt heel anders nu je weggaat.
Voor altijd

Zoveel herinneringen samen.
Zoveel wat jou met mij verbindt.
Zoveel meer dingen.
Die je nergens anders vindt.

Onvervangbare mensen

Wat Marco zingt, kan zo herkenbaar voelen: iemand verliezen is ook afscheid nemen van datgene wat die ander uniek maakt, wat bij niemand anders te vinden is. Dat maakt het verdriet zo groot. Toen bij de MH17 alle 298 mensen om het leven kwamen, verdwenen daarmee ook 298 onvervangbare mensen. Zij gaven het leven op hun eigen manier kleur. Een manier die nergens anders te vinden is.

Daarom moeten die levens, datgene waar zij voor stonden, blijven doorleven in de herinneringen van hun geliefden:

Het leven gaat voorbij.
Maar je leeft door in mij.
In alles wat je hebt gegeven.
Wat je me leerde in dit leven.
De mooie dingen die je zei.
Lieve schat, hier in m’n hart,
hou ik een kamer voor je vrij.

voor altijd….

Voor altijd

Door de herinnering aan hen levend te houden, blijven zij levend in ons. Dat geldt voor elke geliefde die we verliezen. We mogen terugdenken aan datgene wat hen zo mooi maakte, waarom we zoveel van hen hielden. De dingen die ze zeiden en waar ze voor stonden.

We mogen hun eren door datgene wat ze ons hebben geleerd, ook te leren aan anderen. We mogen ze het mooiste plekje in ons hart geven en ze zo voor altijd dicht bij onszelf te bewaren.

Tot het moment dat we elkaar na het afscheid in dit leven, weer mogen begroeten en terugzien in een eeuwig leven. En dan blijven we bij elkaar…

Voor altijd…

Fotografie: Roel Wijnants

Steek online een kaarsje aan voor de slachtoffers van vlucht MH17 of voor een geliefde die jij wilt herdenken.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
14 juli 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief