Namen

‘En.. nog andere honden tegengekomen?’ We zitten aan de koffie en manlief heeft vanmorgen Lev uitgelaten in het dorpsbos. ‘Nou, de Griek, de roedel, die renner en Milo’. Op iedere hond reageert Lev weer anders. De Griek wordt besnuffeld en even aan de bek gelikt. De roedel wordt gepasseerd met een enkele snuffel. Met de renner is het altijd ontladen door blaffend achter haar aan te gaan. Lev is langzamer en komt dan vanzelf weer bij ons. Milo kan niet gepasseerd worden zonder een enthousiaste knuffel en groet. Die twee hebben een klik en ruiken elkaar van verre.

Hoe de baasjes heten? Geen idee. Van Milo weten we het, aangezien we dat baasje eerder kenden dan de hond. Maar van de anderen niet. We weten soms nog eerder de naam van de hond  – of onze eigen omschrijving – dan die van het baasje.

Namen of bijnamen ga je verzinnen om aan te duiden bij wie je hoort. Van wie je er één bent. Of om te onderscheiden wie je bent. Namen geven iets unieks aan mens én dier. Zo hebben dieren soms een nummer, denk aan varkens of koeien, maar zelfs daarin zijn ze uniek. Want ieder heeft een eigen nummer.

Trouwens, mensen zijn tegenwoordig ook vaak een nummer. Geregeld wordt gevraagd om je burgerservicenummer. Ben je in het ziekenhuis, dan wordt geregeld je geboortedatum gevraagd. Sta je in een drukke winkel of ben je bij het gemeentehuis, dan kun je ‘een nummertje trekken’.

Nummers zullen dan wel nodig zijn, maar namen zeggen toch meer. In Bijbelse tijden was de gedachte dat namen ook iets zeiden over het karakter van de mens. Zo betekent Jakob ‘iemand die de hiel vasthoudt’ want bij zijn geboorte hield hij de hiel van zijn tweelingbroer vast. Maar later bleek zijn gedrag ook vaak op een ‘hielenlichter’, een oplichter. Een nog mooier voorbeeld is Jezus. Zijn naam betekent: ‘Verlosser’. Zo wordt zijn betekenis voor de mensheid door Christenen gezien. Naam en mens pasten bij elkaar.

Onze hond heet Lev. Een Hebreeuwse naam die betekent ‘hart, moed, durf hebben’. Je hoort het nog in de uitdrukking dat iemand ‘lef heeft’. In het Russisch betekent het ‘leeuw’. Dat is misschien iets overdreven, maar karakter heeft hij wel! Wij vinden het in ieder geval een korte, mooie en betekenisvolle naam.

Maar… het zou zomaar kunnen dat andere hondenbezitters die Lev vaak tegenkomen een andere naam voor hem hebben als ‘springer, enthousiasteling of vrolijkerd’. We hopen in ieder geval iets positiefs.

Een naam is gewoon belangrijk. Daarmee ben je gekend. Je bent van waarde.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
18 februari 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief