Nationale Week zonder Vlees: dit levert het op

Van 11-17 maart 2019 vindt de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland.  Eén of twee dagen per week geen vlees eten heeft al een positief effect op mens, dier en milieu. De Nationale Week zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek De Hippe Vegetariër. 

De milieubesparing die in één week gerealiseerd kan worden, benadrukt het belang en de relevantie van een dagje minder vlees als onderdeel van het Nederlands eetpatroon. Boerdam: “Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd, een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden in Nederland. Als we dat voor elkaar krijgen, leveren we al een wezenlijke bijdrage aan onze klimaatdoelstellingen.” Wanneer je als één volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen: 130 liter water, 75 km autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees (een halve kip). Deze besparingen zijn door middel van een ‘cradle to end of life’ levenscyclusanalyse doorgerekend door Blonk Consultants, rekening houdend met de nieuwe voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Het volledige rapport is hier te vinden. 

De aarde te leen

Als christen vind ik het belangrijk om zorgzaam met mens dier en milieu om te gaan. Daarom ondersteun ik dit initiatief van harte. In de Bijbel vind ik geen directe aanwijzingen voor een vegetarische of veganistische leefstijl.  Maar ik geloof dat we de aarde hebben ontvangen als een geschenk waar we met zorg mee om moeten gaan. Zo interpreteer ik het eerste hoofdstuk van het boek Genesis, waarin de schepping van de aarde wordt beschreven. We hebben als mensen de zorg voor elkaar, voor de dieren, de bomen en de planten. De aarde is niet ons bezit, we hebben haar te leen.

“Van de Heer is de aarde en alles wat er leeft, van hem is de wereld en ieder die er woont. ” Psalm 24: 1 

Een geleend boek breng ik na lezen ook weer netjes terug. Zo wil ik de aarde aan het einde van mijn leven ook netjes achterlaten. Ik geloof dat minder vlees eten een goede bijdrage kan zijn. Daarom voor mij deze week geen vlees.

Meer weten

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
11 maart 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief