Driedelige natuurserie: Er op uit! – Deel 1: Naar buiten!

In november een driedelige natuurserie bij MijnKerk.nl: Er op uit! De auteur van deel 1 is Nicolet Mulder.

De laatste tijd komen nut en noodzaak van het buitenspelen voor kinderen regelmatig in het nieuws, zoals in dit artikel uit NRC-Handelsblad. Kinderen moeten lekker naar buiten. Bomen zien, gras voelen. Zelf dingen ontdekken, spelen met wat ze vinden en vies worden. Dat vinden wij, ouders van twee jongens van 12 en 8 jaar oud, ook. Maar hoe krijg je ze van de bank af?

Ooit

‘In mijn tijd’ – in de ogen van mijn zonen is dat een week nadat de laatste mammoet stierf – waren er maar een paar uur in de week kinderprogramma’s op TV. Er was één meisje in de klas met een spelcomputer met het spel Pong. De monden van mijn zonen vielen open toen ik het ze vertelde. ‘Mam! Dat computerspel was alleen maar een streepje!’.

Nu

Hoe is het nu? Zelf hebben de heren de beschikking over een tablet met eindeloze keuze aan spelletjes, een televisie waarop altijd wel ergens kinderprogramma’s te zien zijn, mappen vol dvd’s, een smartphone waar een onophoudelijke stroom WhatsApp-berichtjes op binnenkomt en een Wii met een la vol Skylander-poppetjes die de strijd op het beeldscherm moeten strijden. Pas na het uitschakelen van dit soort apparaten moeten ze naar de wc, hebben dorst, hebben ze het warm of juist koud, willen wat eten, snoepen, aan hun oor krabbelen, noem maar op. Zolang zo’n ding aanstaat, gaan ze er volkomen in op. Kortom, het is noodzakelijk om duidelijke regels te hebben: wanneer er hoe lang gekeken en met ‘speelgoed met een stekker eraan’ gespeeld wordt. In de praktijk is het tijdens het koken ‘piep-en-bliep-tijd’ en in het weekend ’s ochtends voor de TV hangen. Daar genieten ze dan ook echt van.

Voorleven

Zelf wonen we aan de rand van een middelgrote stad. Om ons heen zijn parken, groenstroken en sloten vol eendjes. Dagelijks gingen we er op uit. Eerst in de wandelwagen. Later in een slakkentempo de wereld opnieuw ontdekken door de ogen van je dreumes. Samen stilstaan bij een madeliefje in het gras. Het uitlopen van het groen in het voorjaar. Tot vreugde van de buren paardenbloemenpluisjes blazen en zien hoe ze wegzweven. ‘Helikoptertjes’ van de esdoorn laten vliegen. In de peuter- en kleutertijd zijn we ook veel naar de kinderboerderij geweest, met een zak groen van de bloemkool de dieren voeren.

Hulp

Ik kan me voorstellen dat het soms niet meevalt om de mogelijkheden te zien in je eigen wijk. Gelukkig hoef je niet ieder wiel zelf uit te vinden. Google eens op ‘natuurspeeltuin’ in jouw woonplaats. Zoek uit waar een kinderboerderij is in jouw buurt en vraag naar een leuk lesblad om samen met je kind te doen. Ze hebben vaak heel leuk materiaal. Of laat je kind en jezelf inspireren door Natuurmonumenten. Ze geven op een leuke manier tips om samen met je kinderen niet alleen naar de natuur te kijken, maar de natuur ook te ervaren. Vaak heel eenvoudig, maar was dat niet het kenmerk ‘ware’? Of kijk op de facebookpagina van OERRR. Neem de tips door, onthoud er één die jou leuk en praktisch haalbaar lijkt en wandel gezellig samen met een vriendin met kinderen door een parkje of groenstrook in jouw buurt. Het leuke van Oerrr is dat het laat zien dat de natuur overal om ons heen is, niet alleen in een groot bos.

En nu

Het lukt! Nog steeds gaan we regelmatig met elkaar als gezin naar buiten om te genieten van de natuur, dit jaar nog lang snoepend van de bramen onderweg. Oudste trapt met vrienden een balletje op het voetbalveld in het park aan het eind van de straat. Jongste bouwt samen met een buurmeisje een spannende hut vol boobytraps in het verwilderde groenstrookje achter het huis. Bomen zijn om in te klimmen. Brandnetels zijn ‘brandvijanden’ en moeten verslagen worden. ‘Pas op, ze kunnen terugslaan!’. En straks kunnen we weer pinda’s rijgen en vetbollen maken om buiten op te hangen voor de vogels.

Dit is hoe wij het, met vallen en opstaan, proberen. Als het weer niet helemaal meezit, staat bij ons de TV (veel) langer aan. De oproep om de schoenen aan te trekken om naar buiten te gaan, wordt geregeld met gezucht ontvangen. Maar toch, als we dan eenmaal buiten zijn, ontdekken we steeds weer nieuwe dingen. Wil jij met ons delen hoe het bij jou thuis gaat? Hoe krijg jij ze van de bank? Heb je nog leuke ideeën om kinderen warm te laten lopen voor spelen in de natuur? Wat heb je ooit gedaan waar je kinderen het nòg over hebben? Ik ben benieuwd!