Natuurmoment ‘Danken’

Het was even twijfelen onder welke categorie ik deze foto zou plaatsen. Geloof, Leven, Natuur en Muziek, ze komen allemaal in aanmerking.

Snuffelend door de grote verzameling foto’s van Anne (Cirkel der Natuur) viel mijn oog op dit plaatje. De woorden kwamen vanzelf:

‘En hij zag dat het goed was.’ Bekende woorden uit bijbelboek Genesis, God schiep en zag dat het goed was. Behalve God en de scheppingsweek, denk ik ook aan de landman, een prachtige naam voor de boer.

Leunend op zijn riek, een grote rode zakdoek in zijn hand, wist hij het zweet van voorhoofd en nek. Het harde werken is beloond. Hij ziet dat het goed is. Hij voelt dat het goed is. Hij dankt omdat het goed is. Het klinkt als muziek in de oren: Laten wij danken.

Ik mag een demente heer begeleiden. Een oude landman, die elke keer dat ik hem zie met zoveel liefde over het boerenleven en de natuur spreekt. Zonder het te romantiseren. Nog steeds dringt die voldoening door zijn mistig wereldbeeld. ‘De miensen zou’en wa meer de handen motte vouwen en nur bove kieke…’

Foto: Cirkel der Natuur