Navigeren op de domtoren

Als ik richting Utrecht rijd, vind ik het een mooi gezicht: de Domtoren die opdoemt in de verte. Utrecht is nog maar een van de weinige steden die de zichtlijnen op de Domtoren beschermt. Hoewel, het voormalige VSB/Fortis gebouw, nu provinciehuis, staat wel op een van die zichtlijnen. Jammer. En zo gaat het in veel steden. Vele hoge gebouwen verdringen zich om wie de grootste en het meest zichtbaar is. Geef mij maar die ene Domtoren. Ik heb maar een toren nodig om te navigeren. Ook in mijn geloof.

Kompas

 

In een filmpje vertelde ik hoe geloof voor mij als een kompas is. Een kompas dat wijst naar één en dezelfde richting. Het noorden. Dat is niet altijd de richting waar ik naartoe moet. Maar het is wel mijn oriëntatiepunt. Op basis van dat oriëntatiepunt, waar het noorden is, bepaal ik welke weg ik moet gaan naar mijn volgende bestemming. De keuzes die ik maak op de weg naar mijn bestemming hangen af van mijn oriëntatiepunt, het noorden.

 

 

Oriëntatiepunt

 

Zo’n toren werkt ook zo voor mij. Heerlijk om even in het platte drukke Nederland met al zijn afslagen en omleidingen steeds die Domtoren te kunnen zien. Ik kan er bijna op navigeren. Nee, ik hoef daar niet altijd heen, en ik doe er ook niet zo vaak wat mee. Maar de toren staat er, en dat geeft rust.

 

Onrustiger met meer torens

 

Steden met veel torens maken me daarom ook onrustiger. Met al die oriëntatiepunten verlies ik het overzicht. Daarom vind ik Utrecht zo mooi, met het uitzicht op de ene Domtoren, en vergeef ik hun hopelijk eenmalige zonde van het Provinciehuis.

 

Niet eenkennig

 

In geloven ben ik niet eenkennig. Ik kijk ook wel om me heen en vind het boeiend om te horen waar anderen hun oriëntatie vandaan halen. Maar volgens mij moet je er wel in kiezen, of er een paar dingen van kiezen: dit geeft mij richting. En op basis hiervan kies ik hoe ik wil leven en waar ik voor sta.

 

Welk oriëntatiepunt kies jij? Of wil je niet kiezen? Hoe hou je dan overzicht?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
22 februari 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief