Netflix als oefening voor je geduld

Ken je dat? Het is ’s avonds half twaalf en je weet: de volgende dag gaat al vroeg de wekker voor je studie of je baan. Of, als je pech hebt, staan je kinderen al vóór je wekker naast je bed. Je moet naar bed dus. Maar ja, je zit op de bank te Netflixen én het is zo spannend en ach, die laatste vijftig minuten zullen het verschil niet maken, toch?

En terwijl je innerlijke strijd nog gaande is, heeft Netflix zelf al afgeteld en is de volgende aflevering alvast begonnen. Tegen zoveel overmacht kan een mens niet op toch?

De tekst gaat verder onder de video. 

Verziekt slaappatroon

Ik hou van Netflix. Ik heb bijna mijn gewone tv-abonnement eraan gegeven, want veel vaker dan het journaal of Nieuwsuur kijk ik Stranger Things, Altered Carbo, of the Crown. Jammer dat Game of Thrones er niet op zit. Maar bingewatchen kan een probleem worden. Onderzoek wees al uit dat het je slaappatroon verziekt, niet alleen omdat je tot laat in de nacht televisie kijkt, maar ook omdat series veel spannender zijn dan gewone tv én (heel belangrijk) het houdt letterlijk niet op, dat komt door al die cliffhangers en seizoensfinales. Je gaat dus heel vaak naar bed met het idee, hoe zal dat aflopen? Bovendien kijk ik veel series alleen omdat mijn vrouw niets opheeft met thriller-achtige, schikkerige scifi-series waar ik wel wild van wordt. Maar die kijk ik dan als zij al naar bed is. Gevolg: minder tijd voor elkaar, niet iets wat je samen deelt en twee chagrijnige mensen aan het ontbijt omdat je stilaan steeds meer slaap mist.

Uitgestelde beloning

Nou is dat allemaal eerstewereldproblematiek, maar ik denk wel dat je er bewust van moet zijn. Hoeveel van je vrije tijd déél je echt met elkaar? Begrijp me goed: dat kan best met een serie. Ik ramde met mijn vrouw er alle seizoenen van Lost doorheen en daar heb ik goeie herinneringen aan. Maar je moet ook van ophouden weten. Kunnen we nog wachten op iets, een soort van uitgesteld beloning? Of willen we het allemaal achter elkaar, nu, zo snel mogelijk? Netflix als oefening voor je geduld, het kan zo maar werken. Ik moet wachten tot 2019 voor het laatste seizoen Game of Thrones. 2019. Ik ben het niet eens meer gewend en ik zou er chagrijnig van worden. Maar toeleven naar iets heeft ook wel wat. Dit filmpje is opgenomen in de bloedhete zomer en zelfs toen wist ik: winter is coming.

Deel dit verhaal:
Sjoerd Muller

Geschreven door:

Thema: Blog
30 oktober 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief